shutterstock_785010271.jpg
shutterstock

shutterstock

Београдска ризница

ТРАДИЦИЈА ДУГА ЈЕДАН ВЕК: Балету Народног позоришта у Београду уручен Сретењски орден првог степена

21.02.2023.

ТРАДИЦИЈА ДУГА ЈЕДАН ВЕК: Балету Народног позоришта у Београду уручен Сретењски орден првог степена
Величина слова

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић уручио је 15. фебруара одликовања заслужним појединцима и институцијама, међу којима је и Балет Народног позоришта у Београду.

Где се одржава

Председништвo Републике Србије


На свечаности одржаној у згради Председништва Републике Србије, престижно признање примила је уметничка директорка Балета Народног позоришта Ана Павловић. У образложењу је наведено да је орден додељен за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом сто година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.

„Изузетно сам почаствована признањем које је додељено Балету Народног позоришта у Београду. Сретењски орден првог степена представља драгоцен рођендански поклон поводом значајног јубилеја – стогодишњице Балета у Србији. Желим да искажем и своје лично задовољство због чињенице да сам на челу Балета који ће 19. марта ове године премијером балета Gusar/Le Corsaire обележити и на достојан начин прославити свој велики празник. Чињеница да Балет Народног позоришта континуирано постоји читав век сведочи о његовом значају, али нас и подсећа да је неопходно константно радити на неговању и унапређењу балетске уметности јер она представља значајан део наше културне историје“, казала је Ана Павловић која је и примабалерина Народног позоришта у Београду.

ana_orden.jpg
Промо Народно позориште

Сретењски орден је одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године „Законом о одликовањима Републике Србије“. Додељује се указом pредседника Републике Србије, за Нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности. Аутор идејног решења Сретењског ордена, који има три степена, је академски вајар Никола Вукосављевић, редовни професор академије ликованих уметности у Београду на предмету вајање. Међу награђеним институцијама и појединцима из различитих области културног, привредног,
спортског и друштвеног живота поводом Дана државности Републике Србије, налазе се, између осталих, и првакиња Драме Народног позоришта Радмила Живковић (Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме), као и некадашњи првак и директор Балета Народног позоришта Kонстантин Kостјуков (Златна медаља за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности).

Radmila Živković.jpg
Промо Народно позориште

Подели вест