Музеја фричке уметности 2.jpg
Министарство културе Републике Србије

Министарство културе Републике Србије

Београдска ризница

МИНИСТАРКА ГОЈКОВИЋ У ПРВОЈ ПОСЕТИ МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ: Планови о унапређењу рада јединог Музеја у региону посвећеног афричкој култури

18.04.2023.

МИНИСТАРКА ГОЈКОВИЋ У ПРВОЈ ПОСЕТИ МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ: Планови о унапређењу рада јединог Музеја у региону посвећеног афричкој култури
Величина слова

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић у првој посети Музеју афричке уметности, након преласка ове установе културе са градског на републички ниво, разговарала је са директорком Маријом Алексић о плановима и унапређењу рада Музеја, јединог у региону који је исклјучиво посвећен култури и уметности афричког континента.

Гојковић је нагласила да је Музеј афричке уметности изузетно важан за културну дипломатију наше државе и да је у том цилју значајно јачање односа, ширење и неговање културних веза са афричким државама и установама културе, кроз остваривање непосредних контаката и разноврсних програма.

На састанку се разговарало и о даљим плановима програмског и инфрастуктурног иновирања Музеја, а Гојковић је том приликом обишла депое, као и конзерваторску лабораторију, што је реновирано средствима Министарства културе.

Сталну поставку Музеја чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она уклјучује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја Веда Загорац и др Здравко Печар. Он је током две деценије проведене у западној Африци, прво као новинар, а касније као дипломата и југословенски амбасадор у седам афричких држава са супругом Ведом Загорац стекао широко познавање афричке историје, културе и уметности.

Колекција Музеја континуирано је обогаћивана откупима и поклонима, тако да музејска збирка сада садржи неколико хиљада аутентичних предмета традиционалне уметности, пореклом из земаља западне, централне и источне Африке.

Подели вест