Duhovi.jpg
промо

промо

Београдска ризница

НОВИ РОМАН ОД АУТОРА „ПОТПАЛУБЉА": „Духови“ Владимира Арсенијевића, драгоцено сведочанство о прошлости

28.04.2023.

НОВИ РОМАН ОД АУТОРА „ПОТПАЛУБЉА": „Духови“ Владимира Арсенијевића, драгоцено сведочанство о прошлости
Величина слова

„Духови“, четврта књига саге „Cloaca Maxima“, представљају узбудљиви књижевни калеидоскоп наше стварности у распону од три деценије, почев од периода обележеног трагедијом коју је Владимир Арсенијевић осликао у свом првом бестселер роману „У потпалубљу“, овенчаним Ниновом наградом, који је доживео позоришну адаптацију и превод на двадесет језика.

Роман „Духови“ је завршни и најопширинији од сва четири дела тетралогије „Cloaca Maxima“ који је Арсенијевић писао четири године. „Сâм рукопис је резултат плана који је формиран још 1993. године, када сам радио на ономе што ће постати роман ’У потпалубљу’, проширивши га у замишљено четворокњижје. Читаву грађу планирао сам да окончам епилошким романом (радни наслов био му је ’Брдо’), верујући да ће се сви ратови окончати док ја догурам до четврте књиге у планираном низу, те да ће Приповедач имати прилику да своје приповедање оконча пишући са дистанце значајно другачијег времена, ’с врха Брда, одакле се све види’. Веровао сам да ће четврта књига бити написана из боље будућности у којој су сви наши ратови, али и мржње које су их покретале, заувек окончани. Кад оно...“ 

Узимајући садашњост лета 2020. и смрт мајке као полазну основу, ова приповест оживљава различите временске рукавце који су утицали на њене многобројне јунаке, чинећи то у епском замаху и већ добро нам познатим гласом Приповедача, кога у овој књизи затичемо као готово шездесетогодишњака и удовца. Неуморно, посвећено и прецизно, он бележи сопствено драгоцено сведочанство о прошлости која то заправо није, сведочанство које се, ма колико било интимно, захваљујући врхунској књижевној алхемији, уједно тиче и свих нас на овим просторима.

Подели вест