Spori povratak kuci.jpg
промо

промо

Београдска ризница

СЛАВНИ НОБЕЛОВАЦ СЕ ОКРЕЋЕ „ЕПСКОМ КОРАКУ“: „Спори повратак кући“ Петера Хандкеа пројектује писца на главног јунака, геолога

18.05.2023.

СЛАВНИ НОБЕЛОВАЦ СЕ ОКРЕЋЕ „ЕПСКОМ КОРАКУ“: „Спори повратак кући“ Петера Хандкеа пројектује писца на главног јунака, геолога
Величина слова

Мајстор савремене прозе и добитник Нобелове награде за књижевност 2019. године Петер Хандке „Спорим повратком кући“ чини прекретницу: окреће се природи и материјалности света, где је пут место за „епски корак“, који се одваја од дуге традиције ратне и освајачке епике и мир чини привлачним.

У првом делу четворокњижја геолог Валентин Зоргер, који се на Аљасци, далеко од дома и породице, изгубио у послу, сада се спрема на повратак кући. Пут за Европу је дуг, он води кроз велике градове Америке, све до града свих градова, где ће Зоргер коначно формулисати закон својих поступака који чини његов повратак у Европу неминовним. 

„По повратку у Европу била ми је потребна дневна доза написаног; и поново сам читао много тога.“ Прва реченица „Поуке Сент Виктоара“, другог дела четворокњижја, идентификује Зоргера као пројекцију аутора, писца који попут геолога, али сада у потрази за редефинисањем себе и своје уметности, креће у истраживање планине коју је Сезан – „учитељ човечанства данашњице“ – увек изнова сликао. 

У „Детињој повести“ Хандке пише о периоду када га је супруга напустила и оставила с малим дететом. Далеко од било какве патетике, али и сваке педагошке намере, приповедач усваја неутрални став историчара. „Детиња повест“ је, тако, историја детета о којем брине „одрасли“. Али детињство код Хандкеа није чист, исконски почетак – не одабире се прича о детињству да би нова невина уста потврдила стару истину. 

Детињство, пре свега, значи слабост, а слабост је бити у отпору, растрзан, расредиштен, бити увек тамо где нисмо. „Враћај се кући у туђину. Само си тамо овде…“, узвикује Грегору (ауторовом алтер егу) старица у драмској поеми „Кроз села“. 

„Спори повратак кући: Четворокњижје“ Петера Хандкеа можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Подели вест