Milenija Marušić_foto Lična arhiva.JPG
промо

промо

Београдска ризница

ОНА ЈЕ ПРОЈЕКТОВАЛА НАСЕЉЕ ЦЕРАК ВИНОГРАДИ КОЈЕ ЈЕ ДАНАС ДЕО МОМА КОЛЕКЦИЈЕ: Миленији Марушић ЖАД награда за животно дело „Јелисавета Начић” за 2024. годину

01.03.2024.

ОНА ЈЕ ПРОЈЕКТОВАЛА НАСЕЉЕ ЦЕРАК ВИНОГРАДИ КОЈЕ ЈЕ ДАНАС ДЕО МОМА КОЛЕКЦИЈЕ: Миленији Марушић ЖАД награда за животно дело „Јелисавета Начић” за 2024. годину
Величина слова

Женско архитектонско друштво - ЖАД додељује награду за животно дело Јелисавета Начић за 2024. годину инспирисану личношћу и делима прве жене архитекте у Србији, арихитекти Миленији Марушић за изузетан допринос струци током своје професионалне каријере.

Награда ће бити уручена у петак, 1. марта у 18.30 часова у простору Силоси (Дунавски кеј 46, Дорћол). Пре уручења награде у 18 часова биће отворена пета ЖАД изложба „Оживљавање“. 

Миленија Марушић је своју плодоносу каријеру започела средином шездесетих година у оквиру Института за архитектуру и урбанизам Србије, ИАУС. У ауторском тиму заједно са супругом Дарком Марушићем реализује велики број пројеката
међу којима се издвајају јужни делови блокова 61 и 62 на Новом Београду (са Д. Марушић, М. Миодраговић, 1971-76), насеље Церак Виногради (са Д. Марушић, Н. Боровница, 1979-88), стамбени комплекс Цвећара на Дедињу (са Д. Марушић, Ж. Гашпаровић 1991-93), стамбено- пословни објекат у Булевару краља Александра у Београду (са Д. Марушић 1989-2000), стамбено-пословни објекат у Булевару револуције (са Д. Марушић, 1989-98) и зграду Металс банке у Новом Саду (са Д. Марушић 1989-2007), Вртић Плава птица (са Д. Марушићем 2009- 2011) и др.

Брачни пар Марушић добитници су бројних награда и то Велике награде Савеза Архитеката Србије за целокупно стваралаштво 1993, Награде УЛУПУДС-а за животно дело 2018, Награде из фонда Ђорђа Табаковића за изузетан стваралачки и прегалачки допринос у области архитектуре 2018. За насеље Церак Виногради награђени су и Октобарском наградом града Београда 1981. године, за групацију породичних кућа Цвећара и стамбено-пословни објекат у Новом Саду добитници су Награде листа Борба, за најбоље архитектонско остварење у СР Југославији 1993. и 1998 године, а готово сви објекти које су пројектовали су у неком статусу заштите статуса културног добра Републике Србије. Насеље Церак Виногради уврштено је у сталну колекцију музеја МОМА из Њујорка 2019. године (САД).

„Личност и професионални интегритет Миленије Марушић као и чињеница да је, углавном, у мушком друштву корачала храбро и цео живот истрајавала у одбрани квалитета и лепоте архитектуре су подстицај за све нас. Доделом награде ЖАД за животно дело Јелисавета Начић за 2024. годину Миленији Марушић желимо да новим генерацијама скренемо пажњу на стваралачки приступ иза којег стоји архитекта која страствено брани принципе хуманости и постулате наше струке,“ закључује се у образложењу.

Подели вест