Специјали_Симболи Београда_Сава 9x16.00_00_00_00.Still029 (1).jpg
београд.рс

београд.рс

Река Сава

КРСТАРЕЊЕ, ПЕЦАЊЕ, СУНЧАЊЕ: Река Сава, омиљено место за предах од свакодневице

27.06.2024.

КРСТАРЕЊЕ, ПЕЦАЊЕ, СУНЧАЊЕ: Река Сава, омиљено место за предах од свакодневице
Величина слова

Река Сава у дужини од око 30 километара протиче кроз Београд, уливајући се у Дунав чија је уједно и највећа притока.

На подручје Београда улази у Обреновцу и пролази кроз општине Сурчин, Нови Београд, Чукарицу, Савски венац и Стари град. Свој пут кроз српску престоницу завршава уливањем у Дунав испод Београдске тврђаве, код Куле Небојша, чинећи један од најлепших призора у главном граду, како се реке, тако и са стране Калемегдана.

Сава је бистра и брза река, важи за снажну и сигурну, али уме да буде и тиха и питома.

Име реке Сава води порекло од грчке речи „са" или „сос" што значи јак, снажан, сигуран

За многе Београђане ова река је најлепша у делу између Бранковог моста и ушћа у Дунав. Иако је дуж свог тока премошћена на више од 85 места неки сматрају да је то ипак Ада Циганлија. Након што је река Сава преграђена, настало је Савско језеро, најомиљеније градско купалиште.

Специјали_Симболи Београда_Сава 9x16.00_00_03_15.Still030 (2).jpg
београд.рс

Захваљујући Сави, која је један од симбола Београда, данас престоница има и Аду Међицу. Мали број европских градова се може похвалити ретким биљним и животињским врстама.

Сава у свом току повезује три главна града, Љубљану, Загреб и Београд

Због своје изражене бујне вегетације поред ње је пријатно шетати и одмарати се, на више локација постоје и уређена излетишта и купалишта, као и терени за љубитеље спорта и рекреације. 

Специјали_Симболи Београда_Сава 9x16.00_00_04_24.Still031.jpg
београд.рс

Омиљена места Београђана за шетање су кеј на левој обали Саве од блока 45 до блока 70, као и савски кеј на новобеоградској страни од Бранковог моста до Ушћа, док бициклисти могу да користе стазу уз десну обалу Саве, од Дорћола до Аде.

Од 10 београдских мостова осам премошћују Саву.

Специјали_Симболи Београда_Сава 9x16.00_00_07_21.Still032.jpg
београд.рс

Преко ове реке се прелази Бранковим, Старим и Новим железничким мостом, Старим савским мостом, Газелом, Мостом на Ади, Остружничким и мостом који повезује Обреновац и Сурчин.

Пројекат „Београд на води“ је учинио да се овај део главног града спусти на обалу Саве. Река Сава има национални значај и огроман туристички потенцијал. 

Подели вест