144 СИМБОЛИ БЕОГРАДА - БОТАНИЧКА БАШТА 1.jpg
београд.рс

београд.рс

Београдска ризница

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ У СРЦУ ГРАДА: Ботаничка башта „Јевремовац“, оаза зеленила и плућа Београда

30.06.2024.

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ У СРЦУ ГРАДА: Ботаничка башта „Јевремовац“, оаза зеленила и плућа Београда
Величина слова

Ботаничка башта „Јевремовацˮ, међу најпрометнијим београдским улицама, живи свој више од једног века дуг живот. За њено оснивање је заслужан Јосиф Панчић.

На његов предлог, по одлуци Министарства просвете Краљевине Србије, 1874. године је основана прва ботаничка башта у Србији. Налазила се на крају некадашње Дунавске улице, близу обале Дунава, на месту где је садашњи Спортски центар „Милан Гале Мушкатировић".

Водене бујице су је уништиле, а плац на којем се данас налази Великој школи је поклонио краљ Милан Обреновић. Он је имање наследио од деде Јеврема, његова једина жеља као дародавца је била да се башта назове „Јевремовац”. На данашњем месту се налази од 1889. године и најстарија је у Србији.

Јосиф Панчић није дочекао да види нови простор, умро је годину дана пре отварања

Одлуком Скупштине Србије Ботаничка башта, 1995. године је проглашена спомеником природе, чиме је целокупан простор стављен под посебан режим заштите.

144 СИМБОЛИ БЕОГРАДА - БОТАНИЧКА БАШТА 3.jpg
београд.рс

Простире се на површини од око 5 хектара, а поред отвореног простора, у североисточном делу се налази Стаклена башта. Изграђена је 1892. године као поклон Краља Милана и уз помоћ тадашњег Министарства просветних и црквених дела. Стакленик је изграђен у викторијанском стилу, са централном куполом и два крила. Под својим сводом чува око 1000 различитих тропских, субтропских и медитеранских врста биљака, док у јужном и под централном куполом расте раскошан и бујан, биљни свет тропских кишних шума.

Стаклена башта је постала део културне баштине Београда, а комлетно је обновљена 2014. године.

Најстарији биолошки становник Ботаничке баште је храст лужњак, сматра се да се налазио на том месту још за живота Јеврема Обреновића

Посебна атракција Ботаничке баште је јединствена амбијентална целина, Јапански врт, који направљен 2004. године уз поштовање традиције и културе Јапана. У њему су биљке које се сматрају светима у овој азијској земљи попут Јапанске трешње, која симболизује младост, пролеће и рађање новог живота и листопадног јавора, који је симбол циклуса живота и смрти.

Камен, вода и биљке су три основна елемента присутна у јапанским баштама.

„Јевремовац” је наставно-научна база Биолошког факултета, а Хербаријум Универзитета у Београду, једна је од најзначајнијих и најбогатијих колекција у региону Југоисточне Европе.

Оснивање Хербаријума, такође је везано за име Јосифа Панчића, који је 1860. године уступио своју прву хербарску збирку Великој школи у Београду.

144 СИМБОЛИ БЕОГРАДА - БОТАНИЧКА БАШТА 2.jpg
београд.рс

Данас, Хербаријум садржи преко 250.000 узорака биљака, а значајан број материјала добијен је разменом са сродним институцијама из Европе и света. Организован је у неколико колекција, а у научном, културном и историјском смислу, као једна од најзначајнијих издваја се збирка Јосифа Панчића, у којој се чувају примерци биљака из XIX века, сакупљени са подручја Србије, Црне Горе и Бугарске, који су Панчићу представљали основу за израду првих регионалних флора ових земаља.

Хербаријум Универзитета у Београду представља и научну институцију највишег ранга и историјско и културно благо Републике Србије.

Биљка по имену агава процветала је у Ботаничкој башти први пут 2018. године после 130 година

У овом простору је смештена једна од најстаријих и највреднијих ботаничких библиотека у југоисточном делу Европе, која чува преко 7000 књига. Међу њима има правог блага, ексклузивних, раритетних издања музејске вредности. Њено формирање је започето давне 1853. године на Лицеју београдском.

144 СИМБОЛИ БЕОГРАДА - БОТАНИЧКА БАШТА 4.jpg
београд.рс

Права лепота Ботаничке баште, која је један од симбола Београда, долази до изражаја током летњих месеци. Иако се налази у самом центру града, где је саобраћај густ, идеално је место за предах од градске вреве и жеге.

Отворена је сваког дана, а групне посете је потребно резервисати и заказати.Подели вест