Proba Bolje polje ili igranje republike foto Maša Raca (5).gif
Проба представе
промо

Проба представе
промо

Дечји програм

УЧЕСТВУЈ У ПОЗОРИШНОЈ ПРЕДСТАВИ КАО ДА ЈЕ ВИДЕО ИГРА: „Боље поље или играње републике” премијерно у Београду

13.06.2022.

УЧЕСТВУЈ У ПОЗОРИШНОЈ ПРЕДСТАВИ КАО ДА ЈЕ ВИДЕО ИГРА: „Боље поље или играње републике” премијерно у Београду
Величина слова

У среду 15. јуна у Малом позоришту „Душко Радовић“ у 20 сати премијерно ће бити изведена представа за младе „Боље поље или играње републике“ у режији Александре Јелић по тексту Богдана Шпањевића.

Где се одржава

Малом позориште „Душко Радовић“


Када се одржава

15. јун


Пројекат интерактивне позоришне представе „Боље поље“ заснован је на концепту симулације видео игре. Познато је да игре у којима се симулира развој друштва (нпр. Civilization), развој града (нпр. SimCity) или грађење света (нпр. MineCraft) имају веома велику популанрост међу младом популацијом. Управо ту чињеницу да су такве игре општепознате и широко прихваћене, користимо као истраживачку платформу за наш позоришни пројект у коме ће деца сама креирати своју представу која ће имати елементе видео игре, а публика представљати активног чиниоца доносиоца одлука. Представа је препоручена за децу узраста изнад 12 година.

Циљ те „игре“, а заправо драмског текста који је настао из драмског процеса са децом, је да им приближи идеју изградње друштва/света заснованог на закону, демократији и правима човека - кроз концепт видео игре. У тој видео игри, деца као својеврсни ликови из игре – изграђују свој имагинарни свет решавајући један по један изазов који се пред грађане поставља и у правом друштву. На тај начин, ликови у представи заправо нуде одговоре на проблеме и питања на које ће деца, ако већ нису, свакако сусрести током свог одрастања и живота у друштву. Тако ова представа има како забаван тако и едукативан карактер, будући да отвара полемику о питањима важним за функционисање сваког друштва.

Представа је део пројекта „Демократија и луткарсво“ који је настао уз подршку Еразмус програма Европске Уније и паралално се одвија у четири града – Београду, Бечу, Будимпешти и Равне на Корошке.

Подели вест