Zmajevi,-zmajke-i-zmajcad.jpg
Промо Лагуна

Промо Лагуна

Дечји програм

ГРЕШЕ СВИ КОЈИ МИСЛЕ ДА СУ БАЈКЕ САМО ЗА ДЕЦУ! Какави су змајеви и како се они осећају сазнајте у новој књизи Дурмана

02.08.2022.

ГРЕШЕ СВИ КОЈИ МИСЛЕ ДА СУ БАЈКЕ САМО ЗА ДЕЦУ! Какави су змајеви и како се они осећају сазнајте у новој књизи Дурмана
Величина слова

Из богате ризнице маштања Растислав Дурман је одабрао и прерадио мање познате бајке у којима важну улогу имају змајеви, који се разликују од приче до приче.

Из разних крајева и времена, ове саге и данас читаоцу могу да покажу значај приказивања света у којем има магије, одважности и љубави. Ова књига се разликује од осталих и по томе што је аутор у неким тренуцима шаљиво указао на занимљива места у приповестима или продужио гране прича које су остале недоречене.

„Када се помене змај, обично се прво сетимо Толкиновог Шмауга како онако моћан спава на гомили блага и снева о злу које је починио и оном које ће починити када се пробуди, или неког његовог безименог рођака кога не интересује ништа доли конзумације девица, тамањења јунака, бљувања ватре и малтретирања околине. Има таквих змајева, али има и другачијих“, открива нам Дурман и додаје: „Углавном јесу злице, али могу да буду и добрице – у нашој су традицији, на пример позитивни пошто чувају људе од ала. Могу да буду бесконачно храбри, али и несигурни у себе, па и кукавице. Могу да буду изузетно паметни и лукави, али има и оних наивних и тупавих. Могу да не подносе људе, али и да буду расположени да помогну не тражећи ништа заузврат. Могу да буду сасвим нељудски, али и људима налик, са људским невољама као што је, рецимо, како изаћи на крај са строгом баком. Какви год били, од змајева се у бајкама искључиво очекује да на их крају победи јунак који ће после да буде срећан и дуговечан, а да змајеве нико не пита шта они о томе мисле и да ли би волели нешто друго у животу.“

Подели вест