image002 (1).jpg
промо

промо

Дечји програм

ИЗЛОЖБА И РАДИОНИЦЕ ПОД НАЗИВОМ „НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ": Дођите да експериментишете, направите првог робота и користите дигитални микроскоп

13.02.2023.

ИЗЛОЖБА И РАДИОНИЦЕ ПОД НАЗИВОМ „НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ": Дођите да експериментишете, направите првог робота и користите дигитални микроскоп
Величина слова

У петак 17. фебруара 2023. године у 18 часова у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Наука и информатика за свако дете“ аутора Стевана Јокић и Љиљане Јокић - Пројекат „Рука у тесту“ у сарадњи са Француским институтом у Београду.

Где се одржава

Галерија науке и технике САНУ


Када се одржава

17. фебруар - 4. март


На овој интердисциплинарној изложби коју прате радионице биће представљени ресурси које наставници и родитељи могу користити у научном и информатичком описмењавању деце од предшколског до средњошколског нивоа, као и раду са децом са сметњама у развоју, применом истраживачких поступака креираних захваљујући пројекту „Рука у тесту“ и сарадњи бројних институција међу којима су: Француска академија наука, Српска академија наука и уметности, Универзитет у Београду, Институт Винча, Глобална мрежа академија наука - IAP, француска фондaција La main à la pâte, Француски институт у Београду, Друштво физичара Србије, као и EU-FIBONACCI и EU-SUSTAIN пројектима. 

„Рука у тесту“ (La main à la pâte) представља пројекат који је 1996. године покренуо Жорж Шарпак, добитник Нобелове награде за физику и француска Академија наука, и има за циљ да побољша квалитет наставе науке и технологије у школским условима. Професор Стеван Јокић је оснивач српског огранка овог програма и већ дужи низ година сарађује са многобројним институцијама у Србији, како би се наставници и деца упознали са свим доступним ресурсима и могућностима. 

Поставка у Галерији науке и технике обухвата постере реализоване у оквиру пет заједничких изложби - радионица пројекта Рука у тесту и Француског института у Београду, бројне књиге које обрађују актуелне теме из науке, технологије и информатике и представљају помоћ учитељима и наставницима у усмеравању и образовању коришћењем STEM и STEAM (Science, technology, engineering /art, and mathematics) приступа, потом мултимедијалне презентације са YouTube канала Наука и информатика за све, а велики део материјала и књига биће доступан посетиоцима у електронској форми за бесплатно преузимање. 

Посетиоци ће имати могућност да сами изведу једноставне експерименте, као и да посматрају и истражују из различитих научних области и информатике. Моћи ће да сазнају како да направе јефтини робот, користе дигитални микроскоп који се повезује на компјутер, као и како да користе мобилни телефон и таблет као универзални мерни инструмент. 

Изложба са радионицама у Галерији науке и технике САНУ траје до 4. марта 2023. године.

Подели вест