Dejvid Homel Mari Luiz Gej Putovanja po Kubi.jpg
промо

промо

Дечји програм

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ КЊИГА КОЈА ЋЕ ДЕЦИ ОТКРИТИ НОВЕ КУЛТУРЕ: Авантуре на Куби са којима се сусреће главни протагониста романа откривају нова сазнања о овој земљи

01.06.2023.

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ КЊИГА КОЈА ЋЕ ДЕЦИ ОТКРИТИ НОВЕ КУЛТУРЕ: Авантуре на Куби са којима се сусреће главни протагониста романа откривају нова сазнања о овој земљи
Величина слова

Роман „Путовања по Куби", чији су аутори канадски писац Дејвид Хомел и канадска илустраторка Мари-Луиз Геј, управо је објављен у издању Архипелага, у едицији књига за децу и младе Мали Архипелаг, у преводу Весне Рогановић.

Роман „Путовања по Куби" наставак је изузетно популарних романа „Путујући циркус", „Пут под ноге", „Лето у граду" и „Породична путовања" које је Архипелаг већ објавио. Реч је о омиљеној и међународно познатој серији романа за децу и младе о авантурама једне откачене, радознале породице и о њиховим путовањима по свету. Ауторски двојац који стоји иза ове серије, Дејвид Хомел и Мари-Луиз Геј, кроз текст и илустрације ствара узбудљиве приче о неодољивим авантурама двојице дечака и њихових родитеља који свако лето претварају у истраживање непознатих места или држава. Или пак у добро познатим местима откривају разлоге за маштовите авантуре.

Док у роману „Лето у граду" први пут остају да лето проведу у Монтреалу, у граду у коме живе, где целог лета доживљавају бескрајне авантуре, у осталим романима Чарлијева породица одлази током летњег одмора далеко од куће и обилази многе европске земље и градове – од Италије, преко Словеније и Хрватске, Француске и Шпаније, до Мексика и Сједињених Америчких Држава.

У роману „Путовања по Куби" Чарли с братом и родитељима одлази на Кубу, острво препуно изненађења, тајни и противречности. Када Чарлијева мајка уметница добије позив да посети школу на Куби, цела породица креће на путовање. Али острво које они упознају разликује се као небо од земље од ол-инклузив одмаралишта о којима је Чарли слушао од другара. Чарли никада није посетио тако загонетну земљу као што је Куба – земљу у којој се често осећа као путник кроз време. У којој се величанствени хотел Национал у Хавани налази тик поред трошних зграда које као да се круне пред његовим очима. У којој има много различитих зидова – од чувеног морског зида у Хавани до оних невидљивих, чији је циљ да држе туристе и локалне становнике раздвојене једне од других. А потом породица креће у забит „богу иза ногу“, где се Чарли спријатељи с Лазаром који често долази авионом из Мајамија да обиђе своју кубанску родбину.

Роман „Путовања по Куби" преведен је на више светских језика, а доживео је одличан пријем код канадских читалаца и критике. Критичар Киркус Ревиењ истиче да „наговештаји неких озбиљнијих ствари наглашавају, али не ремете радост летовања: читаоци који су, као и Макс и Чарли, одрасли у сигурном окружењу, више ће размишљати, али неће због тога имати трауме. Лековит, необичан увид у део света који се ретко среће у књижевности за децу, заоденут забавним породичним догодовштинама“. Хорн боок наглашава да је овај роман „жустар, књижевно истанчан и живахан, због чега је, као и читава серија, незаобилазан за светске путнике почетнике“. Бооклист у роману посебно издваја „добро оцртане ликове и приповедање за уживање“. Критичар овог лист недвосмислено закључује: „Заиста вредно читања.“ Дејвид Хомел је аутор десет романа, међу којима су Говорна терапија (која је освојила Хју Меклиненово признање и Награду Јеврејске јавне библиотеке за прозу) и недавно објављен роман Птићи. Двапут је добио Гувернерову награду за преводилаштво. Књиге Дејвида Хомела преведене су на више европских језика, као и на кинески језик. Мари-Луиз Геј је врхунска канадска илустраторка која је за свој рад на обликовању књига за децу и младе добила престижне канадске и међународне награде.

Подели вест