Ликовно путовање 2023. у Врчину (3).jpg
промо

промо

Дечји програм

ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Погледајте најуспешније радове полазника ликовне радионице у Врчину и Гроцкој

20.02.2024.

ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Погледајте најуспешније радове полазника ликовне радионице у Врчину и Гроцкој
Величина слова

Групна изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2023“ отворена је до 6. марта у Ранчићевој кући, у галерији Центра за културу Гроцка.

Када се одржава

6. март


Изложба „Ликовно путовање“ је традиционална годишња смотра дечјег стваралаштва - цртежа, слика, вајарских и других уметничких радова насталих на Ликовној радионици Центра за културу Гроцка током 2023. године.

Поставка обухвата одабир најуспешнијих остварења чији су творци деца и ученици узраста од 7 до 11 година основних школа у Гроцкој и Врчину. Радионицу Установе водиле су сликарке Марион Дедић и Мика Ловре Миловић, а креативни радови нашли су се и на дечјим изложбама широм Србије. 

ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ креативно-едукативна радионица Центра за културу Гроцка намењена је деци млађег основношколског узраста са територије општине Гроцка и реализује се у сарадњи са основним школама. Шестомесечни пролећно/јесењи циклус радионице 2023. године одвијао се у две основне школе – у Гроцкој и Врчину.

За то време настали су бројни дечји радови ликовне и примењене уметности - слике, цртежи, мала пластика, уметнички обликовани предмети на различите теме, од оних ,,вечитих” као што су тзв. мртва природа, портрет, аутопортрет и пејзаж, преко инспирације радовима домаћих и страних уметника, уметничким правацима, традиционалним народним и српским средњовековним мотивима, домаћим и дивљим животињама, празничним и многим другим темама. Креативна остварења полазника нашла су се на више дечјих ликовних изложби широм Србије. 

Будући да радионица у оквиру рада Установе прати актуелне јубилеје и манифестације, с јесени је дочекала с радошћу манифестацију „Дани европске баштине - Живо наслеђе“, када је на ликовној радионици у Врчину настао мурал „Волим ћирилицу“, подржан и од стране Секретаријата за културу Града Београда.

У духу манифестације, мурал је насликан у циљу неговања ћириличног писма, али и орнамената српских средњовековних манастира који су дела културног идентитета српског народа. Мурал „Волим ћирилицу“ реализован је у дворишту ОШ „Св. Сава“ - Доња Мала“ школа у Врчину.

Подели вест