noc1_gallerylarge.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ТРАГИКОМЕДИЈА СА ЕЛЕМЕНТИМА ФАРСЕ! Бањалучко студентско позориште доноси право освежење с представом Ноћ богова

10.06.2022.

ТРАГИКОМЕДИЈА СА ЕЛЕМЕНТИМА ФАРСЕ! Бањалучко студентско позориште доноси право освежење с представом Ноћ богова
Величина слова

Бањалучко студентско позориште гостоваће 13. јуна (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ с представом „Ноћ богова“, по тексту Мира Гаврана и у режији Марка Манојловића. У подели су Војин Ћетковић (Kраљ Луј XIV), Дејан Луткић (Дворска луда) и Небојша Илић (Молијер).

Где се одржава

Сцена Раша Плаовић


Када се одржава

13. јун


Kао у већини комада написаних од друге половине 20. века не постоји јасно жанровско одређење. Ако би морала да се измисли жанровска кованица за ову представу, онда би се за „Ноћ богова” могло рећи да је то трагикомедија са елементима фарсе у оквиру политичког театра.

Гавранов динамичан комад о љубави, пријатељству и владању, пун неочекиваних обрта који позоришној публици задржавају дах, у протеклих четврт века имао је чак 19 позоришних премијера широм света од Сарајева, Марибора, Подгорице и Мостара до Вашингтона, Мелбурна, Софије, Прага…

Једне вечери на десетогодишњицу пријатељства краљ Луј XIV, дворска луда и писац Молијер заједно се опијају евоцирајући успомене на прохујала времена. Усред весеља, краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему у којој га исмевају, па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега... Представа „Ноћ богова“ премијерно је одиграна 27. априла 2015. године и до сада је имала више од сто извођења.

noć bogova - orange (3)  1.jpg
промо

После завршетка представе, Војину Ћетковићу биће уручена Награда Студентског позоришта „Златни индекс“, поводом обележавања 45. година постојања те културне установе.

Подели вест