Plakat-alzirski film_page-0001.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

БОРБА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ АЛЖИРА НА ФИЛМУ: Револуционарни класици поводом годишњице независности у Кинотеци

05.07.2022.

БОРБА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ АЛЖИРА НА ФИЛМУ: Револуционарни класици поводом годишњице независности у Кинотеци
Величина слова

Поводом прославе 60.годишњице независности Алжира и успостављања дипломатских односа Алжира и Србије, Амбасада Народне Демократске Републике Алжир у Београду у сарадњи са Југословенском кинотеком и Филмским новостима организује 06. и 07. јула, смотру класика алжирског револуционалрног филма и изложбу фотографија Стевана Лабудовића (1926-2017).

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

6. јул у 18 часова


На програму смотре биће приказани филмови „Битка за Алжир“, „Бен Булаид“, „Опијум и штап“ и „Изван закона“, који су овенчани међународним признањима који прате борбу алжирског народа и жртве које је поднео да би се изборио за своју слободу после 132 године проведене под колонијалним јармом.

Алжирски тематски филм дуго је био усресређен на рат за ослобођење земље и извор неисцрпне инспирације за синеасте, глумце, режисере. Алжирски филм рођен је је током ослободилачког рата (1954 – 1962), захваљујући и ангажовању сниматеља Стевана Лабудовића, који је, по цену сопственог живота, боравио током три године на фронту са алжирским борцима, како би својом камером овековечио борбу за национално ослобођење, али и научио занату будуће алжирске синеасте. У жељи да му се ода дужно признање, на маргини ове смотре класика алжирског револуционалног филма, уприличена је и изложба његових фотографија.

Важно је подсетити да је кинематографија била једна од области, која је омогућила да се већ од краја 50-тих година граде везе између две земље. Како би се материјал сниман током Револуције и сачувао, нагативи и оригинали тог мнатеријала су се редовно слали у Југославију, земљу која је била солидарна са борбом алжирског народа.

После стицања независности, алжирски филм је веома брзо стекао све потребне елементе: продукцију, школу и архив. Захваљујући низу веома зрелих уметничких остварења, мрежи биоскопских сала и добро организованим филмским институцијама као и сопствене Кинотеке, највеће и најутицајније у Африци, а наравно и филској критици, алжирски филм се веома брзо позиционирао као један од најутицајних у Африци, односећи престижне награде на регионалном и међунбародном нивоу. Ова двострука алжирско-српска прослава почетком јула 2022., има за циљ да слави традиционалне и историјске односе пријатељства и да их оснажи вишезначним и узајамно корисним партнерством између две земље.

Подели вест