ezgif-5-c9f8535865.jpg
Драгана Удовичић

Драгана Удовичић

Филмски и позоришни програм

ЉУДИ ЛАКШЕ ПРЕБОЛЕ АКО ИМ ОДУЗМЕТЕ НОВАЦ, НЕГО ИЛУЗИЈЕ! Премијера представе „Трамвај звани жеља“

31.08.2022.

ЉУДИ ЛАКШЕ ПРЕБОЛЕ АКО ИМ ОДУЗМЕТЕ НОВАЦ, НЕГО ИЛУЗИЈЕ! Премијера представе „Трамвај звани жеља“
Величина слова

Премијера представе „Трамвај звани жеља“ која је већ имала изведбе у оквиру фестивала БЕЛЕФ и у Театру Ulysses на Брионима, биће изведена у суботу 3.9. од 20 часова на Малој сцени Београдског драмског позоришта. Претпремијера је заказана за 2. септембар, а реприза за 4. септембар.

Где се одржава

Мала сцена Београдског драмског позоришта


Када се одржава

2 - 4. септембра


"Трамвај звани жеља" драмско је дело које је литерарна фактографија сврстала међу класике готово у тренутку његовог настанка, учинивши тако вероватно његову тадашњу актуелност свевременом и отвореном препознавању и данас и овде. Тенеси Вилијамс је писац који већ 1948. за ову драму добија Пулицерову награду, прву од чак три. Успех у театру је известан у режији Елие Казана, а неколико година касније исти редитељ према том делу снима и култни филм.

ezgif-3-7fc90d8977.jpg
Драгана Удовичић

 Вилијамс у вожњи нашим Трамвајем проговара гласним језиком о темама које су га мучиле, о слабостима које су биле саставни део његове егзистенције: ментална лабилност, хомосексуалност, алкохолизам. И управо та, од Чехова наслеђена, упорност дозволила је да оно појединачно, ако је од мајсторског пера одабрано и описано, постане опше место и наш заједнички проблем. Стога га ослањање на откривање стања људске душе , интимне драме својих јунака, њихова емотивна превирања – чине актуелним сваком времену па тако и овом нашем. У овоме се Трамвају проблематизују и нека данас врло важна питања, питања која се тичу положаја жене у савременом друштву. Вилијамс би, да је данас наш стварни, а не само литерарни савременик био познат и признат заговорник женске еманципације. Наиме, врло је јасно и недвосмислено средином прошлог века овим текстом отворио питање: може ли једна жена опстати у свету крајњег материјализма, у готово хистеричним околностима које мељу наше животе. Бланш каже: “Намерна окрутност се не може опростити”. А наш је свет, нажалост, постао још окрутнији. Но осим храбрости да проговори о забрањеном, осим способности да нас натера да препознамо проблеме ликова који га с нама несебично деле, он говори о тренутку када једно време заувек пролази и нестаје, а друго, ново, долази. 

ezgif-4-b360099db7.jpg
Драгана Удовичић

Данас смо и те како свесни времена промена које нас је, како се историја увек спретно побрине, затекло неспремне и у тим се хаотично распоређеним ситуацијама наш ред вожње претвара у панику и неред. Сукоб старог и новог очитава се пре свега и као сукоб два светоназора. Имамо ли ми право веровати да илузија може бити саставни део живота, да још увек има места за љубав у овоме свету које се одриче, стиди емоција. Илузије су нам укинуте, потреба за “бегом из стварности у којој се не осећамо угодно” осујећена.

Подели вест