DOK CINEMA DOB 5.9..jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

НАЦИОНАЛНИ КАНДИДАТ У ТРЦИ ЗА НАГРАДУ ОСКАР У ДОМУ ОМЛАДИНЕ! Чак две пројекције овог редитеља у сали Американа

02.09.2022.

НАЦИОНАЛНИ КАНДИДАТ У ТРЦИ ЗА НАГРАДУ ОСКАР У ДОМУ ОМЛАДИНЕ! Чак две пројекције овог редитеља у сали Американа
Величина слова

У понедељак, 5. септембар од 20 часова биће приказани његови филмови “COLUMBA URBICA” и “KASTING”, Пројекције су у сали Американа, а улаз је слободан. Горан Радовановић оба дана биће гост модераторке и ауторке програма Јоване Николић и одговараће на њена и питања публике.

Где се одржава

сала Американа, Дом омладине


Када се одржава

5. септембар од 20 часова


Гост септембарског програма DOK CINEMA MASTERS, филмског циклуса Дома омладине Београда који представља класике краткометражних и дугометражних документарних остварења, биће Горан Радовановић, сценариста, редитељ и продуцент. 

Горан Радовановић је сценариста и редитељ филмова ““Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Пилећи избори” (IDFA 2005) и “Са Фиделом до краја” (IDFA 2011), на основу којих је стекао репутацију која критичаре наводи да га сврстају раме уз раме са класицима домаће документаристике. Велику пажњу је привукао играним филмом “Хитна помоћ” (2009), као и филмом “Енкалава”, који је био национални кандидат у трци за номинације за награду Оскар у категорији филмова са неенглеског говорног подручја.  

Columba Urbica_foto iz filma.jpeg
screenshot из филма

 "COLUMBA URBICA" (8 минута и Србија и ИДФА 1995) и Сценариста и редитељ Горан Радовановић. Слободно тржиште и принципи конкуренције не утичу само на горње слојеве друштва, већ одређују и животе људи са маргине. У том смислу, животи бескућника се не разликује од живота буржуазије. Овај филм са поднасловом “Кратки дарвинистички филм о Београду 1994. године” на трагикомичан начин илуструје те чињенице, приказујући стратегију преживљавања Рома Јашара Џемалова, који живи у илегалном скромном стану подигнутом насупрот средњовековне тврђаве у Београду. Дуго се издржавао скупљањем хране из канти за отпатке, али како је услед ратне инфлације у првој половини 90-их година прошлог века велики број старијих Београђана био доведен до “просјачког штапа”, Јашар постаје принуђен да се сналази на алтернативни начин.

Kasting - plakat.jpg
промо

 "КАСТИНГ" (52 мин и Србија, Шпанија и ИДФА 2003) и сценариста и редитељ Горан Радовановић. Документарни филм о људима који су присиљени да предузму очајничке мере, чак и да компромитују своје моралне принципе, да би зарадили новац у економски неповољној клими Источне Европе. Често незнајући у шта се упуштају, ови мушкарци и жене се пријављују на позиве за кастинг, где се од њих тражи да скидају интимно рубље и одговарају на лична питања.

Подели вест