3.30_Stil iz filma 3.jpg
screenshot из филма

screenshot из филма

Филмски и позоришни програм

АУСТРИЈСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СРБИЈИ! Публика ће на чак три локације имати прилике да погледа седам играна филма

02.09.2022.

АУСТРИЈСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СРБИЈИ! Публика ће на чак три локације имати прилике да погледа седам играна филма
Величина слова

Аустријски филмски фестивал ове године одржава се у Београду, Новом Саду и Нишу од 22. до 27. септембра. Публика ће током неколико дана фестивала моћи да погледа седам дугометражних играних остварења из аустријске савремене продукције, уз радионицу и трибине у пратећем програму. Београдски део програма биће одржан у Културном центру Београда.

Где се одржава

Културни центар Београда


Када се одржава

22 - 25. септембра


Аустријски филмски фестивал ове године одржава се у Београду, Новом Саду и Нишу од 22. до 27. септембра. Публика ће током неколико дана фестивала моћи да погледа седам дугометражних играних остварења из аустријске савремене продукције, уз радионицу и трибине у пратећем програму. Београдски део програма биће одржан у Културном центру Београда од 22. до 25. септембра, 

Слоган овогодишњег фестивала је “Крајности”, а селектор програма је др Александар С. Јанковић, професор историје филма на Факултету драмских уметности у Београду.

У више филмова говори се о лицу и наличју, микро и макро космосу који још једном потврђују бесмисао, али и величанственост људских живота било да ове филмове гледамо у Бечу или Београду. Овогодишњи Фестивал аустријског филма вероватно неће моћи да победи стварност епохе (ако неко или нешто уопште може?) али је може учинити занимљивијом, забавнијом, али и трагичнијом и меланхоличнијом, јер филмови и постоје да не бисмо пропали од истине

Александар С. Јанковић, професор историје филма на ФДУ

  Фестивал ће бити отворен остварењем “3:30” редитеља Лудвига Вуста, који ће после пројекције учестовати у Q&А разговору са публиком. Ново дело овог плодног писца-редитеља-продуцента-кинематографа, обмањујуће формалне сложености и изненађујуће емоционалне дубине, испитује пријатељство, комуникацију, технологију, историју и памћење уз примесе узнемирујућег хумора. Гошћа фестивала је и монтажерка Monika Willi која је учествовала у настајању неколико аустријских добитника Златне Палме и Оскара, радећи раме уз раме са Mihaelom Hanekeom и Ulrihom Seidlom - чији се најновији филм “Римини” приказује на фестивалу.

3.30_Stil iz filma 2.jpg
Филм 3.30
screenshot из филма

Подели вест