фото 6.JPG
Виктор Заиковски

Виктор Заиковски

Филмски и позоришни програм

О САВРЕМЕНИМ ЉУДИМА И КАКО СЕ ЗБОГ НЕКОНТРОЛИСАНИХ ОСЕЋАЊА ЛАКО МОЖЕ УНИШТИТИ ПОРОДИЦА! Модерна Карењина у Мадлениануму

05.09.2022.

О САВРЕМЕНИМ ЉУДИМА И КАКО СЕ ЗБОГ НЕКОНТРОЛИСАНИХ ОСЕЋАЊА ЛАКО МОЖЕ УНИШТИТИ ПОРОДИЦА! Модерна Карењина у Мадлениануму
Величина слова

Позоришни пројекат ,,TriTformaT“ (Република Белорусија), у сарадњи са Председничким оркестром Републике Белорусије, 12. септембра од 19.30 на Великој сцени Мадленианума представља музичку драму Карењина рађену по познатом роману великог руског писца Лава Толстоја.

Где се одржава

Велика сцена Мадленианума


Када се одржава

12. септембар у 19.30


 Млада руска редитељка Татјана Самбук је заједно са композиторком Дарјом Гарбузњак направила музички комад по чувеном класику, заоденувши га у савремену и потресну љубавну причу, у музичком аранжману Заслужног колектива Републике Белорусије – Председничког оркестра Републике Белорусије. Представу изводи белоруски позоришни пројекат ТриТформаТ, на чијем је челу позната белоруска глумица Вера Пољакова-Макеј. Овај експериментални пројекат је своју премијеру имао у Минску у Белорусији, крајем 2021. године. Представа се титлује на српски језик.

S13.jpg
Виктор Заиковски

 Представе Татјане Самбук у позоришном пројекту ,,ТриТформаТ“ изненађују својим модерним освртом на класику. И овде, у овој продукцији, јунаци су обични људи нашег времена: носе кожне јакне и патике, слушају Лејди Гагу и једу бургере. Љубавни проблеми су безвремени, зато гледаоце чека вечна тужна прича о крхкости љубави и немогућности човека да влада собом, када осећања превладају.

Роман Лава Толстоја Ана Карењина већ дуго година инспирише мајсторе сцене и екрана из целог света на најсмелије експерименте. Ни ова, белоруска продукција, није изузетак. Довољно је рећи да Карењин у току развоја догађаја једе хамбургер из америчког ресторана, Кити, Стива и Љевин личе на хипстере, а Доли подсећа на јунакињу модерних телевизијских талк-шоw емисија. Вронски се појављује пред публиком у кожној јакни и патикама у лику рокера, допуњујући слику извођењем песме Лејди Гаге.

image001 (4).jpg
промо

 На сцени пева и Карењина, чију је унутрашњу муку и цепање личности веома прецизно пренела руководилац пројекта, глумица Вера Пољакова, која је водећа белоруска позоришна и филмска глумица, певачица и ТВ водитељка.

Ова представа говори о нама самима, о савременим људима, о породичним вредностима и о томе како се због неконтролисаних осећања лако може уништити породица. После нашег наступа, гледаоцима није жао Карењине, она је кажњена што је између породице и страсти изабрала ово друго. Публика на крају представе жали дете и Карењина. 

Вера Пољакова, руководилац пројекта и глумица

 Као композитор у овој продукцији наступила је Московљанка Дарја Гарбузњак, а музичари Председничког оркестра Републике Белорусије постали су њени пуноправни коаутори. Карењина је већ трећи заједнички пројекат популарне минске трупе и талентоване младе руске редитељке Татјане Самбук: раније су већ креирали представеТри сестре и Кнегињица Мери.

Подели вест