image001 (9).jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ФЕСТИВАЛ КИНЕСКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ! Бесплатне пројекције свих оствараења ове Азијске државе

12.12.2022.

ФЕСТИВАЛ КИНЕСКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ! Бесплатне пројекције свих оствараења ове Азијске државе
Величина слова

Фестивал кинеског филма биће одржан у Југословенској кинотеци од 14. до 18. децембра и представити, премијерно за београдску публику, осам дугометражних остварења нове продукције. Улаз за све пројекције је бесплатан.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

14 - 18. децембра


За програм који Кинотека организује у сарадњи с Националним филмским архивом Кине и амбасадом НР Кине у Србији одабрани су играни филмови различитих жанрова, као и један анимирани и један документарни филм.

На отварању, у среду у 20 сати, биће приказана драмска и музичка фантазија инспирисана древном легендом о безвременој љубави „Бела змија“, у режији Сјена Фенга Џанга. Пажњу привлаче и крими драма и трилер „На литици“ славног аутора Џанга Јимоуа („Херој“, „Кућа летећих бодежа“...), као и омнибус „Мој народ, моја земља“ у којем седморо редитеља представља хронику технолошких и културних достигнућа током седам деценија од оснивања Народне републике Кине. Редитељ првог сегмента и супервизор целог пројекта је чувени Чен Кајге („Збогом, моја конкубино“).

У оквиру укупне културне сарадње Кине и Србије филм као један од најатрактивнијих медија заузима битно место. У Кинотеци је у протеклих 20-ак година одржано неколико ревија и фестивала кинеског филма, као и велика изложба о кинеској кинематографији, док је 2016. године у Кини приређена Недеља српског филма. Сарадња ће бити настављена презентацијом класика кинеске кинематографије на следећем Фестивалу нитратног филма, у јуну 2023. у Кинотеци.

Програм целокупног фестивала можете преузети овде: 

Кинески филмови - програм

Подели вест