KLAKSON 1965-7.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ДА ЛИ ЈЕ БЕГ ОД ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ПРОБЛЕМ ДАНАШЊИЦЕ? Посетите бесплатну пројекцију легендарног филма Клаксон

23.12.2022.

ДА ЛИ ЈЕ БЕГ ОД ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ПРОБЛЕМ ДАНАШЊИЦЕ? Посетите бесплатну пројекцију легендарног филма Клаксон
Величина слова

Рестаурисана верзија филма „Клаксон“ (1965) Војислава Кокана Ракоњца биће премијерно приказана у Југословенској кинотеци и на њеном Јутјуб каналу 28. децембра у склопу програма Сезона филмских класика у организацији Асоцијације европских филмских архива и уз подршку Европске комисије.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

28. децембар


Трећу годину заредом овај пројекат на бесплатним пројекцијама рестаурисаних филмова представља класике, али и мање позната блага из читаве Европе, с циљем да привуче млађу публику филмском културном наслеђу и да подигне свест о раду европских филмских архива.

Филм „Клаксон“ је рестаурисан у Одељењу за дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, у 2К резолуцији. Нова копија премијерно ће бити приказана у сали „Макавејев“ у терминима од 18 и 20,30 сати, а на Јутјуб каналу Кинотеке од 21 час.

У том црно-белом филму у продукцији Кино клуба „Београд“ играли су Милена Дравић, Бранка Петрић, Олга Спиридоновић, Душан Јанићијевић, Беким Фехмиу, Стојан Аранђеловић...

Дело изузетног и прерано преминулог редитеља Ракоњца и сценаристе Александра Обреновића прати групу људи отуђених и уморних од цивилизације, који беже на врх планине, на одмор. Непознати и страни једно другом, покушавају да се зближе, чезну за интимним контактом, с мало љубави и разумевања. Али, неспоразум је непремостив. Увучени у своје љуштуре, препуштају се својој самоћи. Позив клаксона, позив цивилизације, опомиње их да је одмор истекао и да треба да се врате у град.

KLAKSON 1965.jpg
промо

Сезона филмских класика ове године је почела у јуну и траје до краја децембра у биоскопима и онлајн. После низа премијера у европским градовима, пројекција у Београду одржава се 28. децембра, на датум када је 1896. године у Паризу одржана прва филмска пројекција на свету.

Подели вест