file#206.jpg
промо Дом културе Студентски град

промо Дом културе Студентски град

Филмски и позоришни програм

ЛИЧНУ МОТИВАЦИЈУ ПРОНАЛАЗИМ У УНИВЕРЗАЛНОЈ И ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНОЈ ТЕМИ КОЈА ТРАНСПАРЕНТНО ПОЗИВА ГЛЕДАОЦЕ НА ГРИЖУ САВЕСТИ! Представа Салигиа у Дому културе Студенстки град

23.12.2022.

ЛИЧНУ МОТИВАЦИЈУ ПРОНАЛАЗИМ У УНИВЕРЗАЛНОЈ И ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНОЈ ТЕМИ КОЈА ТРАНСПАРЕНТНО ПОЗИВА ГЛЕДАОЦЕ НА ГРИЖУ САВЕСТИ! Представа Салигиа у Дому културе Студенстки град
Величина слова

Дом културе Студенстки град у сарадњи са Лудум Лудум театар и Кинозоик агенција у копродукцији са Дечјим културним центром организје представу „Салигиа" у понедељак 26. децембра са почетком у 20 часова.

Где се одржава

Дом културе Студенстки град


Када се одржава

26. децембар у 20 часоваЦена карте

600 динара

Ова представа је апсурдни надреализам са елементима грчке трагедије а тема комада се огледа у званичницима државе који су представљени кроз смртне грехове Бог је дао шансу да се искупе након смака Света. Уколико би направили нову и бољу Земљу, били би ослобођени људског обличја и враћени у Рај.

Салигиа се ослања се на директан цитат Библије о настанку Света. Поред тога, садржи мотив мита о Перзеју и Медузи. Симболички се ослања на Рајски врт, присутан је и симбол јабуке из библијске приче о Адаму и Еви.

TDP_5258.jpg
промо Дом културе Студентски град

Овај драмски текст који говори о могућностима, о имању избора. Подсећа на моралне вредности. Позива на повратак лепоти. Тема овог комада се тиче и односи на сваког појединца на свету без обзира на пол, године, образовање, боју коже или вероисповест. Салигиа позива сваког појединца на преиспитивање о сопственом одабиру начина живота, сугеришући да сваки избор зависи од нас самих. Циљ овог комада је буђење свести појединца и позив на подсећање племенитих вредности сваког човека.

Комика овог комада подсећа на британски хумор. Игра речи често доводи до комедије забуне, док је ситуација у којој се ликови налазе апсурдна. Озбиљним проблемима се приступа са иронијом и цинизмом. С обзиром на то да текст не садржи псовке, нити било какву врсту вулгарности, врло је комуникативан са публиком готово сваког узраста.

TDP_5224 (1).jpg
промо Дом културе Студентски град

Редитељ каже да овај комад на надреалан и прилично бајковит начин говори о проблему данашњег времена не ослањајући се прецизно на одређену државу или регију. Овај драмски текст сматрам актуелним у односу на тренутак у коме живимо те с тога, личну мотивацију проналазим у универзалној и егзистенцијалној теми која транспарентно позива гледаоце на грижу савести, преиспитивање, а пре свега подсећа на давно запостављене вредности услед потребе појединца за самопотврђивањем свог постојања кроз личну каријеру без обзира на последице.

Овакве теме су све чешће у позориштима и на филмовима што довољно говори о стању у коме се свет налази, а потврђује глобалну потребу уметности за алармирањем и указивањем на ситуацију. Као и свима, тако и мени, овакве теме представљају изазов и потребу да са својим сарадницима на овој представи трагам за одговорима на питања која овај комад поставља.

Петар Ристовски, редитељ

 Пројекат је подржан од стране Секретаријата за културу Београда.

Подели вест