DOK #5 (3).jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

НАЈНОВИЈА ОСТВАРЕЊА ИЗ ОБЛАСТИ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА У ПРВОЈ НЕДЕЉИ ФЕБРУАРА! Пети међународни фестивал ДОК

05.01.2023.

НАЈНОВИЈА ОСТВАРЕЊА ИЗ ОБЛАСТИ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА У ПРВОЈ НЕДЕЉИ ФЕБРУАРА! Пети међународни фестивал ДОК
Величина слова

Пети међународни фестивал документарног филма ДОК #5 биће одржано од 2. до 5. фебруара у МТС Дворани, од филмских портрета Сесарије Еворе, Џонија Депа и принцезе Дајане до разоткривања тајни Холивуда и иновативних израза у домаћем документарном филму.

Где се одржава

МТС Дворана


Када се одржава

2 - 5. фебруара


ДОК фестивал настао је са идејом да публици понуди најновија остварења из области документарног филма. Програм фестивала чине пажљиво селектовани филмови по мери гледалаца који се премијерно приказују у Србији.

Пето издање фестивала, као првог у календарској години, у главном програму представља нешто сведенији, али фокусиранији програм с обзиром на теме и ауторске идеје. По обичају, ту је неколико филмских портрета значајних стваралаца из различитих уметничких дисциплина, као што су Cesaria Evora, ili Johnny Depp: King of Cult, као и биографски филм Princess: Diana, а два филма нам разоткривају неке од тајни Холивуда - отворену сексплоатацију и мизогинију у Body Parts и скривену улогу CIA у продукцији неких од највећих хитова фабрике снова у Theaters of War.

Игор Тохољ, уметнички директор фестивала ДОК

Игор Тохољ је поводом новог издања ДОК-а рекао:

„По четврти пут публици представљамо селекцију дебитантских филмова Ентер Док, у оквиру које посебно значајним сматрамо премијеру визуелно иновативног интроспективног документарног есеја Мавена Андрије Лекића, Language of the birds Erika Biloa, филм који антропоцентричност супротставља свету птица, опсервациони филм Аутопортрет који манипулише материјалом са камера за надзор широм планете, као и турски филм Koudelka: Crossing The Same River, чији протагониста је један од највећих фотографа данашњице. У оквиру овог програма биће приказан и веома духовит, генерацијски филм о сексуалном сазревању My friend Tommy, младог канадског аутора нашег порекла Нема Станковића. Специјална пројекција на фестивалу биће посвећена једном од бисера неме епохе, филму Историја грађанског рата, великана Дзиге Вертова“, истакао је Тохољ.

Програм Ентер Док је такмичарска селекција фестивала. У оквиру овог програма биће додељене две награде: награда публике и награда жирија публике који је састављен од три љубитеља филма који ће гласати за најбољи дебитантски филм.

Подели вест