Fest.jpg
фест.рс

фест.рс

Филмски и позоришни програм

СЕЛЕКЦИЈА НАЈБОЉИХ ФИЛМОВА НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТУ: Публика ће моћи да види чак седам кандидата номинованих за Оскара

11.02.2023.

СЕЛЕКЦИЈА НАЈБОЉИХ ФИЛМОВА НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТУ: Публика ће моћи да види чак седам кандидата номинованих за Оскара
Величина слова

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано за домаћу публику на 51. Фесту: „Тар”, „Живети”, „Разговори жена”, „Империја светлости”, „Сва лепота и крворполиће”, „ЕО” и „Марсел шкољка у ципеламаֲ”.

Филм „Тар”, одмах након светске премијере у Венецији, где је однео награду за најбољу глумицу (Кејт Бланчет), номинован је за Оскара у још пет категорија: за најбољи филм, режију и оригиналан сценарио (Тод Филд), фотографију и монтажу. Кејт Бланчет се истакла као један од највећих фаворита на предстојећој додели Оскара. Аустралијанка је за ову улогу освојила Златни глобус, као и признања Избор критичара и Удружења њујоршких критичара.

Драма „Разговори жена”, коју је Сара Поли режирала према истоименој књизи Миријам Тејвс, такође је у трци за Оскара за најбољи филм, као и у категорији за адаптирани сценарио. У сјајној глумачкој подели су Руни Мара, Клер Фој, Џеси Бакли, Џудит Ајви, Бен Вишо и Франсес Мекдорманд.

Познати енглески глумац Бил Нај први пут је номинован за Оскара за главну улогу у британском филму „Живети”. Филм је режирао Јужноафриканац Оливер Херманус према сценарију нобеловца Казуа Ишигура („Остаци дана”, „Не дај ми да одем”) коме је ово такође прва номинација за Оскара.

Романтична драма „Империја светлости” Сема Мендеса донела је директору фотографије Роџеру Дикинсу 15. номинацију за Оскара. Главну улогу тумачи оскаровка Оливија Колман („Миљеница”).

Један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм – „Сва лепота и крвопролиће” награђен је Златним лавом на 79. Венецијанском фестивалу као тек други документарац овенчан највећим признањем у историји Мостре. Поитрасова је освојила Оскара 2015. за остварење „Грађанин број 4” о Едварду Сноудену.

Легендарни пољски аутор Јежи Сколимовски („Четири ноћи с Аном”, „Рад на црно”), добитник Златног печата Југословенске кинотеке на 37. Фесту, први пут је номинован за Оскара у конкуренцији за најбољи међународни филм за „ЕО”, са Изабел Ипер у главној улози.

На програму Феста је и остварење „Марсел шкољка у ципелама”, номиновано за најбољи анимирани филм, редитељски првенац Дина Флајшера Кампа.

Подели вест