SIF_0045 Nas razred.JPG
Промо Народно позориште

Промо Народно позориште

Филмски и позоришни програм

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ПРЕДСТАВУ „НАШ РАЗРЕД“: Ускоро премијера на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта

16.02.2023.

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ПРЕДСТАВУ „НАШ РАЗРЕД“: Ускоро премијера на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта
Величина слова

У Народном позоришту у Београду почеле су пробе представе „Наш разред”, по тексту Тадеуша Слобођанека, у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат. Чувени комад савременог пољског аутора, чији је значај потврђен кроз бројне поставке на сценама широм Европе и света, превела је Бисерка Рајчић.

Где се одржава

Народно позориште


Овај вишеструко награђивани текст овенчан је, између осталог, и најзначајнијом пољском  књижевном наградом „Нике“ и то је једина драма која је добила поменуто признање у његовој двадесетогодишњој историји. „Наш разред, прати судбине  десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије двадесетог и двадесет првог века. Инспирисана је конкретним догађајем - злочином истребљења Јевреја у месту Једвабне 10. јула 1941. године који су починили Пољаци. Она је снажан уметнички облик  велике лепоте и снаге, а не историјска хроника. У времену у којем живим драма је снажан позив да преиспитујемо савест, да размишљамо о кривици и одговорности“… каже Татјана Мандић Ригонат. 

Улоге су поверене младим, али већ доказаним глумцима Нини Нешковић, Сузани Лукић, Јелени Благојевић, Вучићу Перовићу, Недиму Незировићу, Петру Стругару, Данилу Лончаревићу, Драгану Секулићу, Душану Матејићу и Јовану Јовановићу. Kреативни импулс представи даће и ауторски тим који чине Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Драговић (композитор), Игор Kоруга (кореограф), Јелена Тврдишић (видео рад) и др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор). Премијера је планирана почетком априла на Сцени „Раша Плаовић“.

Подели вест