DSC06150.jpg
промо Звездара театар

промо Звездара театар

Филмски и позоришни програм

ЈУБИЛАРНО ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПО ПРИЧИ ИЗ РОМАНА „ОСАМА“ ВЛАДИМИРА КЕЦМАНОВИЋА: 100. пут пред публиком Звездаре театра

13.02.2023.

ЈУБИЛАРНО ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ ПО ПРИЧИ ИЗ РОМАНА „ОСАМА“ ВЛАДИМИРА КЕЦМАНОВИЋА: 100. пут пред публиком Звездаре театра
Величина слова

„Осама-Касаба у Њујорку“ ће 14. фебруара бити изведена 100. пут пред публиком Звездара театра, која се овој представи враћа и по неколико пута!

Где се одржава

Звездара театар


Када се одржава

14. фебруар у 20 часова


Пре скоро пет година, 4. априла 2018. године, на Сцени „Данило Бата Стојковић“, кроз игру шест ликова оживела је прича из романа „Осама“, Владимира Кецмановића. Комад под редитељским вођством Дарка Бајића, који је уз Косту Пешевског радио и драматизацију, тог априла је премијерно изведен уз овације које не јењавају ни након 99. извођења.

Глумачку екипу чине Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симјоновић и Амар Ћоровић.

О настајању представе и осећањима која је вежу за овај комад, разговарали смо и са глумицом Ивом Илинчић.

- Кад смо кренули са пробама овог комада нас четворо је било још на академији и сви су нас питали како ћете продати карте за ту представу, јер нас још увек нико није знао у том тренутку, нико није ни чуо за нас. А сада је већ 100. представа! У мом срцу ова представа ће заувек да заузима посебно место. Нисам ни могла да замислим да ће моја друга професионална представа да заживи најдуже од свих које играм. Имала сам среће да ми се то деси на почетку мог глумачког пута. Тек сада када имам друге представе схавтам колико је ова драгоцена и како се јако ретко поклопи екипа у подели и енергија којом ми сви одишемо заједно. Ми смо јако блиски, један тим који заједно дише и та љубав је на крају сигурно победила. Зато смо овако дуго опстали. И квалитет представе је све бољи зато што смо довољно блиски да допустимо себи да се играмо. Оно што је најважније је да не постоји ниједна представа попут ове на коју и када дођемо нерасположени се брзо орасположимо...Увек останемо и после представе да се дружимо, знамо пуно једни о другима и бринемо једни за друге! Као што бринемо једни за друге, тако бринемо и за нашу Осаму. Пуно ми је срце и веома се радујем нашој стотки! Надам се да ће их бити барем још толико... – каже Ива, која у представи тумачи лик Милице.

Њен партнер на сцени, Јован Јовановић, каже да је ова стота „Осама“ само прва станица и истиче како овај комад за њега значи и привилегију, одрастање, поверење, поштовање и љубав. 
- Осама није само представа. Она је за нас празник. Она је и оно дружење прије и послије играња. Она је поздрав прије представе и загрљај након. Ова стота је прва станица. Нека их буде још много. На радост свих нас! – истиче Јован.

DSC05781.jpg
промо Звездара театар

Владимир Кецмановић, писаца романа „Осама“ по ком је рађена представа честитао је целој екипи окупљеној око ове представе на великом успеху.

- Хвала вам што сте моју причу и ликове оживели на сцени тако оригинално и уверљиво да настављају да живе из сезоне у сезону. Хвала Звездара театру који нам је то омогућио. Желим нам да трајемо још дуго. – изјавио је Кецмановић.

Аутор драматизације, Коста Пешевски, присећа се тренутка када се први пут сусрео са текстом по ком је рађена „Касаба у Њујорку“.
- Када сам пре шест година добио на читање роман „Осама"; нисам био сигуран да ли може да заживи као представа. Привлачна је била епска димензија јунака и њихове трагедије али препреке за драматизацију бројне. Од сваке препреке било је јаче убеђење да снага ове приче мора стићи до публике. У то смо веровали сви ми који смо радили на представи, као што публика данас изнова верује у исповест приповедача из њујоршког бара свако вече када је ова, сада већ, култна представа на репертоару. А предства живи и публика јој верује из једног једноставног разлога: „Осаму"; смо овде, у нашим животима, сви на неки начин преживели лично. – истакао је Пешевски.

За улогу приповедача у овом комаду, Андрија Кузмановић је добио неколико награда. „Зоранов брк“ му је додељен 2019. године на 28. Данима Зорана Радмиловића у Зајечару. Међународни фестивал позоришта „Златна вила“ у Приједору му је донео признање за најбољег глумца, а Гран при за најбољу мушку улогу је освојио на 35. Сусретима позоришта/казалишта Босне и Херцеговине, у Брчком.
- Било ми је важно да приповедач има све што носи људскост. Особине и врлине једног нормалног човека, коме сви тежимо. Уопште ме није занимало ко је и шта је, битно је да је човек у бити, људско биће, неко ко хода овом планетом и ко би требало да буде једно од најпаментијих бића. Нисам бранио ни вероисповест, ни позив, већ само људскост. Људи се овде препознају зато што ово јесте животна представа, има све елементе живота у правом смислу. Зато је мени интересантно да је играм, а људима да гледају. Видим да се враћају да поново гледају представу и да су лепо расположени кад се представа заврши, без обриза што неки плачу. Све је то саставни део живота. - рекао је поводом низа признања Андрија Кузмановић.

Сценографију за „Осаму“ је радила Весна Поповић, костиме Драгица Лаушевић, а композитор је Дејан Пејовић.

Подели вест