ona koja  raspusta vojske plakat 1.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

У НАМЕРИ ДА СЕ ИЗБОРЕ ЗА МИР ЖЕНЕ СЕ УЈЕДИНЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ ОДЛУЦИ! Пермијера представе „Она која распушта војске“

18.02.2023.

У НАМЕРИ ДА СЕ ИЗБОРЕ ЗА МИР ЖЕНЕ СЕ УЈЕДИНЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ ОДЛУЦИ! Пермијера представе „Она која распушта војске“
Величина слова

Представа „Она која распушта војске“ урађена по тексту и у режији Слободана Скерлића, испирисана мотивима Аристофанове комедије „Лисистрата“, у извођењу Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, у понедељак, 20. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“ у 20.30 часова имаће београдску премијеру.

Где се одржава

Народно позориште


Када се одржава

20. фебруар у 20.30 часова


"У намери да се изборе за мир, жене Хеладе се уједине у одлуци да ратницима са обе зараћене стране ускрате - секс. То овај Аристофанов комад чини политичким комадом у пуном смислу тог појма. Оно што је трагедија те комедије писане пре више од 2.400 година јесте да је, на жалост, итекако актуелна и данас. Свет у којем су нормализована војна освајања, ратне трауме, претња атомском катаклизмом, живот у апартхејду и сила као модел за решавање конфликата заслужује побуну, макар она била и лисистратска утопија. Да би Аристофанова сатирична жаока данас убола где треба, комад ваља читати прогресивно, из феминистичке, апсолутно пацифистичке и активно пацифистичке перспективе", рекао је о представи редитељ Бобан Скерлић.

Сценограф је Горан Стојчетовић, костимографкиња Татјана Радишић, композиторка Ања Ђорђевић, асистент композитора и дизајнер звука је Владислав Рец, за сценски покрет је задужена Марта Бјелица, драматуршкиња је Кристина Ђуковић.

У представи играју: Тамара Томановић, Ивана Ковачевић, Александра Цуцић, Аника Грујић/Антонела Васић, Милица Буразер, Милена Божић, Сара Пејчић, Бранко Бабовић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Небојша Ђорђевић и Никола Ђорђевић.

Подели вест