Uhvati film 1, foto Maja Tomić.jpg
Маја Томић

Маја Томић

Филмски и позоришни програм

ФИЛМОВИ КОЈИ ПОДСТИЧУ РАЗМИШЉАЊЕ И ПРОМЕНЕ: Отворен регионални конкурс за једини филмски фестивал о инвалидности, „Ухвати филм“

20.02.2023.

ФИЛМОВИ КОЈИ ПОДСТИЧУ РАЗМИШЉАЊЕ И ПРОМЕНЕ: Отворен регионални конкурс за једини филмски фестивал о инвалидности, „Ухвати филм“
Величина слова

Конкурс за филмове за 21. Међународни филмски фестивал „Ухвати филм“, који обухвата пројекције домаћих и иностраних краткометражних филмова на тему инвалидности, отворен је до 10. априла 2023. године.

Када се одржава

10. април


Филмови треба да имају макар једног актера особу са инвалидитетом (није нужно да филм говори о инвалидитету), подстичу на размишљање, покрећу промене, али уједно да буду, иновативни и филмски квалитетни. У селекцију улазе само остварења до 30 минута, најмање ДВД квалитета, која имају титл на СР/ХР/БиХ/ЦГ односно на енглеском језику.

Пријаве се шаљу путем интернета: платформи на којима је отворен конкурс за 21. Ухвати филм (Filmfreeway, Festhome, CLICKFORFESTIVALS) или на мејл [email protected]. За пријаве на мејл потребно је доставити и: попуњен пријавни формулар, биографију, 2 фотографије из филма, дијалог листу у .срт формату и трејлер (ако постоји).

Конкурс је регионални – јединствен за сва четири издања Ухвати филма. Стручни жири из домена филма и инвалидности селектоваће филмове за Ухвати филм Нови Сад, који ће ући у ужи избор за приказивање на Ухвати филм издањима у Ријеци, Бањалуци и Котору! Постоји могућност да филмови, буду изабрани и за друге додатне програме Ухвати филм бренда: едукације по школама, пројекције намењене деци и филмске караване дуж региона.

Фестивал је добитник награде Први глас грађана у оквиру кампање Покретачи промене 2022, коју је организовала Београдска отворена школа. Управо зато, Ухвати филм 2023 одржава се под слоганом Покренимо промене и шаље поруку да промене које начинимо сами, јесу видљиве и важне, али промене које чинимо заједничким снагама, имају моћ да мењају свет.

Ухвати филм једини је регионални филмски фестивал о инвалидности, али и најприступачнији филмски фестивал у региону. Одржава се са циљем афирмације домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоције могућности и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз уметност.

Подели вест