image003 (1).jpg
Зоран Шкрбић

Зоран Шкрбић

Филмски и позоришни програм

ФРИДА КАЛО ПОНОВО У МАДЛЕНИАНУМУ! Погледајте како су изгледали последњи дани ове велике сликарке

20.02.2023.

ФРИДА КАЛО ПОНОВО У МАДЛЕНИАНУМУ! Погледајте како су изгледали последњи дани ове велике сликарке
Величина слова

Понедељак, 20. фебруар у 20 часова, на Малој сцени Мадленианума представа Сање Домазет - Фрида Кало која је написана за Оперу и театар Мадленианум.

Где се одржава

Мадленианум


Када се одржава

20. фебруар у 20 часоваа


Ово није уобичајена биографска драматизација, већ је то необичан, женски текст који прати последње дане у животу велике сликарке. Драма се пре свега може окарактерисати као лирска и интимна, без обзира на то што ауторка осветљава и прекост, и еруптивну нарав Фриде Кало. Видно наелектрисана, уметнички подстицајна, ова представа послужила је као идеални предложак за једну ауторску, екстравагантну и високо естетизовану представу коју потписује Ивана Вујић. У ауторском тиму ове представе проналазе се наши највећи глумци, најинтригантнији уметници који су осмислили сцену, као и костими који су стигли из самог Мексика, чиме се појачава аутентичност представе. Према идеји Косте Бунушевца, на сцени се налази мобилни кревет Фриде Кало, који има лице и наличје, и на којем прикована лежи стара Фрида Кало (Добрила Стојнић). Уз њу се појављује и млада Фрида Кало (Вања Милачић), као и Дијего Ривера (Слободан Бештић) који асоцира на разне фазе Фридиног живота. Глуме и Вања Ејдус, Зоран Ћосић, Богдан Богдановић…

IMG_4644.JPG
Зоран Шкрбић

Треба напоменути да се представом Фрида Кало у МАДЛЕНИАНУМУ отворила нова сцена: Белле Етаге и да је ова представа увод у серију драма о сликарима. Премијерно изведена 2006. године, ово је најдуговечнија представа на нашој сцени, која је одавно прешла 100-то извођење. Представа која од самог почетка интригира и ушићује публику и за коју не јењава заинтересованост је због великог интересовања, наставила свој живот у простору Мале сцене.

Представа о сликарки снажног духа и вансеријског дара Фриди Кало постала је понос Мадленианума и један од заштитних знакова куће. У времену брзог живота и интензивних промена свуда, па и у позоришним репертоарима, дуг живот једне представе посебан је подвиг који подразумева ансамбл силан у жељи да представа живи и публику која те представе не престаје да буде жељна. Трајање представе ФРИДА КАЛО сведочи и о томе да она говори о непролазним вредностима и да је и сама таквог квалитета, јер је време и мода нису нарушили, већ јој је трајање дало на дубини и лепоти глумачког израза, израза осликаног пишчевим и редитељским идејама.

Подели вест