Dragi Jelić 1967_YU Grupa Trenutak sna Promo.jpg
Драги Јелић, 1967. године
Приватна архива

Драги Јелић, 1967. године
Приватна архива

Филмски и позоришни програм

ФИЛМСКО ОСТВАРЕЊЕ О МУЗИЦИ И ЗЕМЉИ КОЈЕ ВИШЕ НЕМА: „YU Група - Тренутак сна“ премијерно на 51. ФЕСТ-у

21.02.2023.

ФИЛМСКО ОСТВАРЕЊЕ О МУЗИЦИ И ЗЕМЉИ КОЈЕ ВИШЕ НЕМА: „YU Група - Тренутак сна“ премијерно на 51. ФЕСТ-у
Величина слова

Светска премијера филма „YU Група - Тренутак сна“ редитеља Дарка Лунгулова биће одржана у четвртак, 2. марта у 19.30 часова у мтс Дворани на 51. ФЕСТ-у.

Када се одржава

2. март у 19.30 часова


„Yу Група - Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је наџивела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, 1940-их година. Епско, али истовремено и дубоко интимно остварење, креативно користи архивски материјал и до сада необјављиване Супер 8 филмове да би испричао причу о трајању, љубави и борби.

У овај јединствен филм, сниман седам година, а монтиран дуже од две године, стало је 80 година живота, 60 и нешто година свирања рокенрола, 50 и нешто година YU Групе и 45 година једне бивше земље.

Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo.jpg
Жика Јелић
промо

Дарко Лунгулов, аутор остварења је поводом светске премијере на 51. ФЕСТ-у рекао:

„Јако се радујем што ће се премијером овог филма спојити две препознатљиве и за мене јако драге институције - ФЕСТ и YУ Групу. Одрастао сам уз овај фестивал, а после се уз њега и образовао као аутор. Свој први документарац сам приказао 2005, а фестивал сам затворио 2009. са филмом „Тамо и овде“. Радујем се што ће чланови породице Јелић доћи на премијеру из разних крајева света. Ово ће бити добра прилика за све нас да се састанемо, али и ујединимо са тројицом браће, њиховом децом и унуцима. Овај филм је добра прилика да се приближимо идеалу који овај бенд и његова прича представља. Надам се емотивном сусрету са публиком“.

У филму учествују Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић - Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица и други. 

Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић. Аутор постера је академски сликар Бобан Савић Гето, познат по илустрацијама, стриповима, концепт-арту, карактер-дизајну и сценографији.

Остварење „Yу Група - Тренутак сна“ је подржао Филмски центар Србије. Копродуцент филма је Мирко Миљуш.

Подели вест