16. beldocs 2023.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У ФИЛМСКОЈ ИНДУСТРИЈИ! Белдоцс Међународни фестивал документарног филма по 8. пут нагарђује најбољу режисерку

23.02.2023.

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У ФИЛМСКОЈ ИНДУСТРИЈИ! Белдоцс Међународни фестивал документарног филма по 8. пут нагарђује најбољу режисерку
Величина слова

Белдоцс Међународни фестивал документарног филма (10 – 17 мај, 2023) биће домаћин престижне међународне награде Еуримаж Ауденција (Eurimages Audentia) за најбољу режисерку, која се додељује по осми пут, а коју је основао фонд Савета Европе Еуримаж (Еуримагес) с циљем промовисања родне равноправности у филмској индустрији.

Када се одржава

10 - 17. мај


У жељи да ода признање и пружи подстрек женама које су имале храбрости да режију одаберу као свој животни позив, Еуримаж је установио награду која се сваке године додељује на одабраном филмском фестивалу. У претходним годинама домаћини доделе били су филмски фестивали у Истанбулу (2016), Локарну (2017), Торонту (2018), Гетеборгу (2019), Сарајеву (2020), Монтреалу (2021) и Трсту (2022). Белдоцс је први документарни фестивал на којем ће ова награда бити додељена.

Пресрећни смо што се награда додељује по први пут у Србији и први пут на фестивалу намењеном искључиво документарном филму. Белдоцс ће сјајно промовисати Еуримаж Ауденција награду и биће добра платформа да подстакне још више жена да се баве филмом.

Сузан Њуман Боде, директорка Еуримажа

„Врло смо почаствовани и узбуђени јер је ово први пут да је документарни филмски фестивал изабран да буде домаћин ове престижне награде. Посебно нас радује чињеница да се креативна документаристика све више препознаје и вреднује у оквирима аудио визуелне индустрије, али и код саме публике. Ово је такође и међународно признање Белдоцсу за допринос на пољу афирмације жена и женског стваралаштва, што се осликава пре свега кроз велику присутност ауторки у нашим такмичарским селекцијама и ретроспективама, као и кроз бројне панеле и програмске специјале посвећене актуелним догађањима на пољу женских права.“, рекла је директорка Белдоцс фестивала Мара Прохаска Марковић

Аудентиа - што на латинском значи "смелост" или "храброст" - одражава два витална квалитета за сваку жену која жели да оствари каријеру у филмској режији. Трочлани међународни жири доделиће ову награду ауторки најбољег филма дужег од 70 минута. Поред статуе коју је дизајнирала уметница Еwа Россано, добитници ће бити уручена и новчана подршка за наредни филм у износу од 30.000 евра.

Белдоцс се одржава од 10. до 17. маја уз подршку Европске уније, кроз програм Креативна Европа, потпрограм МЕДИА.

Beldocs AUDENTIA AWARD 2023.jpg
промо

Белдоцс, један од водећих међународних фестивала документарног филма у овом делу Европе, одржава се сваке године у мају у Београду. Основан 2008. године, подељен је у 12 програмских целина, организује преко 100 премијерних пројекција сваке године, током осам дана трајања фестивала, који се приказију на више од 7 локација. Фестивал Белдоцс додељује 6 награда у четири такмичарска програма. Осим филмских пројекција организује низ панела и Master Class предавања, а у оквиру Индустрy активности на радионицама, додељују се новчане награде за развој будућих филмова. Сваке године окупи преко 150 међународних стручњака у аудио-визуелној индустрији, аутора и продуцената. Више од 200 партнера у Србији, региону и Европи, подржава рад Белдоцс филмског фестивала. Креативни тим од преко 20 чланова организује Белдоцс фестивал, укључујући стручњаке из области филма, дизајна и уметности. 

Подели вест