shutterstock_1942991464 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Филмски и позоришни програм

НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ ЗА ДОПРИНОС ФИЛМСКОЈ ИНДУСТРИЈИ: Златни печат Кинотеке за Настасју Кински

05.03.2023.

НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ ЗА ДОПРИНОС ФИЛМСКОЈ ИНДУСТРИЈИ: Златни печат Кинотеке за Настасју Кински
Величина слова

Југословенска кинотека ће доделити Златни печат, своје највише признање за изузетан допринос филмској уметности, славној немачкој глумици Настасји Кински, која је играла у више од 60 филмова у Европи и САД.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

4. март


Награда ће бити уручена 4. марта (у 18 сати) у сали „Макавејев“, уочи пројекције дигитално рестаурисаног филма Теса (1979) Романа Поланског, у којем је Настасја Кински остварила насловну улогу. Та романтична драма се приказује у оквиру програма Фест класик.

Ћерка такође славног глумца Клауса Кинског, рођена 1961. у Берлину, Настасја Кински је каријеру започела као модел, школовала се у иностранству, а глуму је, на предлог Поланског, студирала у Акторс студију Лија Страсберга.

Прву значајнију улогу имала је у филму Погрешан покрет (1976) Вима Вендерса. Пажњу интернационалне публике привукла је у драми Stay as You Are (1978) Алберта Латуаде, где јој је партнер био Марћело Мастројани. Прву главну улогу одиграла је управо у Теси Поланског. За тај лик освојила је Златни глобус у категорији „Нова звезда године“.

Уследили су Људи мачке (1982) Пола Шредера, нове сарадње са Вендерсом - у чувеном филму Париз, Тексас (1984), који је добио Златну палму у Кану, као и у Тако далеко, тако близу (1993)...

Најновији филм Настасје Кински је Dark Satellites (2022) Томаса Штубера.

Подели вест