28. FAF_Dušan Zorić, Matija Gluščević, Čarna Vučinić_foto Tanja Drobnjak.jpg
Тања Дробњак

Тања Дробњак

Филмски и позоришни програм

ФИЛМ „ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛИ ОВУ ЖЕНУ“ СТИГАО ДО МОМЕ! Америчка премијера на престижном фестивалу у Њујурку

04.03.2023.

ФИЛМ „ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛИ ОВУ ЖЕНУ“ СТИГАО ДО МОМЕ! Америчка премијера на престижном фестивалу у Њујурку
Величина слова

Филм „Да ли сте видели ову жену“ аутора Матије Глушчевића и Душана Зорића имаће америчку премијеру на престижном фестивалу New Directors/New Films у Њујорку. Пројекције ће бити одржане у четвртак, 6. априла у 20.45 часова у Музеју модерне уметности у Њујорку, МоМА и у петак, 7. априла у 18 часова у Walter Reade Theater (Lincoln Center).

Фестивал New Directors/New Films основан је 1972. године и представља заједнички пројекат МоМА и Филмског удружења Линцолн центра у Њујорку. Настао је са идејом да прикаже филмове редитеља у успону од којих су већина током времена постали познати и веома успешни аутори и ауторке. Фестивал је до сада приказао дебитантска остварења Педра Алмодовара, Спајк Лија, Гиљерма дел Тора, а представио је и данас значајне ауторе као што су Лука Гвадањино, Вонг Кар-вај, Михаел Ханеке, Агњешка Холанд, Кели Рајхарт и многи други.

Позив да наш филм прикажемо на фестивалу на коме су започели каријеру и неки од наших омиљених редитеља је у исто време прелеп, али и застрашујућ. Радујемо се разговорима са њујоршком публиком и делује нам да ће Драгиња пронаћи своје место у том дивљем и магичном граду.

Матијa Глушчевића и Душан Зорића, аутори филма

Чарна Вучинић, продуценткиња филма је поводом америчке премијере рекла: “Велика нам је част што ће филм из Србије бити приказан у Музеју модерне уметности (МоМА) у Њујорку, у избору најбољих дебитантских остварења из целог света. Ово је веома значајно достигнуће за целокупну домаћу кинематографију, а очекујемо да ће отворити врата и за даљу дистрибуцију филма у Америци”.

Разговоре после пројекције филмова у Њујорку подржао је Контакт – Удружење за подстицање и истраживање изведбених умјетности у БиХ.

Следећа специјална пројекција у Србији (Q&А са редитељима) биће одржана у Културном центру Панчева у суботу, 1. априла у 20 часова, док ће датум друге специјалне пројекције у Београду бити ускоро објављен. 

Светска премијера филма „Да ли сте видели ову жену“ одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији. Филм је до сада приказан на неколико фестивала у свету и добитник је награде за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку и награде Гранд Приx „Александар Саша Петровић“ на 28. Фестивалу ауторског филма. 

Stil iz filma_Non-Aligned Films Promo (1).jpg
Non-Aligned Films Promo

„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеx Електра и други.

Подели вест