smanjene (64).jpg
Promo

Promo

Филмски и позоришни програм

ПРЕДСТАВА У КОЈОЈ СЕ УЛОГЕ И СТВАРНИ ЖИВОТ ГЛУМАЦА ПОКЛАПАЈУ! "Живот из два дела" и разговор са глумцима о личним искуствима

08.03.2023.

ПРЕДСТАВА У КОЈОЈ СЕ УЛОГЕ И СТВАРНИ ЖИВОТ ГЛУМАЦА ПОКЛАПАЈУ! "Живот из два дела" и разговор са глумцима о личним искуствима
Величина слова

Гостовање театар Тheatron Мalme - Шведска, 20. марта у 20 часова на малој сцени Мадленианума. "Живот из два дела" је представа која ће вас оборити с ногу.

Где се одржава

Мадленианум


Када се одржава

20. март у 20 часова


Двоје глумаца се крећу у сопственим животним причама о идентитету, припадности, сновима и жељама. Много становника наше планете су мигранти данас. Ми смо сигурни да управо наше животне приче могу да инспиришу публику и да кажу пуно тога о нашем времену. О томе како можемо да живимо заједно.

„Живот из два дела” је представа о томе како миграције утичу на нас. Глумци уз помоћ представе, која траје 75 минута и разговорима са публиком након ње, траже форме за интерактивно деловање са публиком. У току стварања и игрању представе глумци се приближавају премисама под којима мигрант егзистирају: решења о одбијању молбе, промењене околности живота, осећај да се нема чвсто упориште, али и откривање радости при упознавања нових људи, нових релација, занимљивих места и новог начина живота.

Оригинално је да се улоге и стварни живот глумаца у представи поклапају.

Централна питања у целом пројекту су: О чему сањаш, чему се радујеш? Да ли треба раскрстити са прошлошћу да би се започео нови живот? Чега не желимо да се сећамо из прошлости? Шта је важно да испричамо нашој деци о нашем детињству?

8455815460_7475c6fc69_k.jpg
промо

Сузана је рођена у Гетеборгу, родитељи су јој дошли у Шведску из Суботице средином 60-тих година, као гастарбајтери. Сузана је живела и одрасла у Шведској већи део свог живота. Сан њених родитеља је увек био да зараде довољно велики капитал и да се врате у своју земљу. Како то утиче на њу? Како на њен идентитет?

Жељко је дошао у Шведску као избеглица из бивше Југославије. Након завршене глумачке академије у Новом Саду 1991. године у класи професора Радета Марковића започиње каријеру у театру. Тамо му је фамилија, пријатељи, језик и његов културни идентитет. Долазак у Шведску током 1990-тих је био прави шок, пад на другу планету. Он постаје незнанац сам себи међу свим другим странцима у Шведској.

Како учити језик? Како се опходити? Захвалити? Како се односити према својој животној причи као емигрант, имигрант и избеглица? Све може да нам се одузме у животу: наши најмилији; наша родна груда; чак и достојанство; Али, наше животне приче и сећања из детињства не може нико да нам одузме.

image001 (14).jpg
промо

Подели вест