Stevan Labudović and Mila Turajlić, the film’s director_Photo Credit Poppy Pictures.jpg
Стеван Лабудовић и Мила Турајлић
Poppy Pictures

Стеван Лабудовић и Мила Турајлић
Poppy Pictures

Филмски и позоришни програм

СВАКИ ФИЛМ СТОЈИ ЗА СЕБЕ КАО ИСКУСТВО! Диптих награђиване Миле Турајлић

12.03.2023.

СВАКИ ФИЛМ СТОЈИ ЗА СЕБЕ КАО ИСКУСТВО! Диптих награђиване Миле Турајлић
Величина слова

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Несврстани и Филмске гериле) ауторке Миле Турајлић биће приказан од понедељка, 13. до среде 22. марта у 18 и у 20.30 часова у Дворани Културног центра Београда. У првој недељи приказивања (од 13. до 17. марта) између пројекција биће одржани и разговори са ауторком.

Где се одржава

Културни центар Београд


Пројекције у ДКЦ пратиће и изложба „Југословенска сведочанства о Алжирској револуцији – архивски омнибус“ која ће у суботу, 18. марта у 12 часова бити отворена у Музеју афричке уметности (Кустоси изложбе: Мила Турајлић, Маја Медић, Ана Кнежевић, Емилиа Епштајн). Изложба се заснива на архивском материјалу и усменим сведочанствима Југословена који су почев од 1958. године активно пружали помоћ алжирском народу током њихове борбе за независност од француске колонијалне власти, све до званичног ослобођења, 1962. године. Поставка у МАУ се отвара на дан када је 1962. потписан историјски Споразум у Евијану којим је окончан Алжирски рат за независност (1954–1962) и који означава крај француског колонијализма у овом делу Африке.

DiptychScenesFromTheLabudovicReels_Stevan Labudovic at Filmske Novosti_Photo Credit Poppy Pictures.jpg
Poppy Pictures

„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ је документарни диптих који се састоји од два дугометражна филма који нас воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта Трећег Света. Филмови су базирани на до сада никада раније приказаним 35мм филмским материјалима, које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ Филмских новости, који је пратио предсетника Тита тридесет година.

Мила Турајлић, ауторка два документарна остварења је поводом доласка у Београд и пројекције филмова изјавила:

„Радује ме да ће публика имати прилику да на редовном репертоару биоскопа ДКЦ погледа оба филма из диптиха о Стевану Лабудовићу, јер је то начин на који смо замислили да ће филмови циркулисати. Рад на филмовима трајао је 7 година, а у сарадњи са Филмским новостима пронашли смо и дигитализовали материјале који до сада нису коришћени, а које је Стеван Лабудовић као један од два сниматеља задужених да прате Председника Тита на путовањима мира, снимио у Азији и Африци“.

Први филм у диптиху посвећен је настанку Покрета несврстаних и Самитом који је одржан у Београду 1961. године, док је други филм узбудљиво путовање у архивске материјале које је Стеван Лабудовић снимио током 3 година алжирског рата за независност. Сваки филм стоји за себе као искуство, али гледањем оба добија се много шира слика значаја филмске слике која се чува у Филмским новостима. Посебно ме радује прилика да се сусретнем са гледаоцима, да разменимо утиске и емоције, тако да ће током прве недеље приказивања између филмова бити одржани разговори са публиком.

Мила Турајлић, аутор диптиха

Поводом пратеће изложбе је прецизирала “Музеј афричке уметности нам је пружио прилику да употребимо материјале снимљене за пројекат који нису коришћени у филмовима, и да их употпунимо са изузетно занимљивом документацијом из њихових фондова, Филмских новости и приватних архива”.

Светска премијера Нон-Алигнед одржана је на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму - ИДФА, Цинé-гуерриллас је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту (ТИФФ), док је српска премијера диптиха одржана на 28. Фестивалу ауторског филма.

DiptychScenesFromTheLabudovicReels_Still (1).jpg
DiptychScenesFromTheLabudovicReels_Still

Мила Турајлић (Београд, 1979) је редитељка документарних филмова. Њен претходни документарни филм „Друга страна свега“ премијерно је приказан на фестивалу у Торонту 2017. године, а освојио је 32 награде, укључујући престижну награду ИДФА фестивала за Најбољи документарни филм. Часопис Тхе Неw Yоркер је ово остварење уврстио у најбоље у 2018. Њен дебитантски документарни филм „Цинема Комунисто“ (2010), премијерно је приказан на фестивалима ИДФА и Трибеца, а потом освојио 16 награда. Мила Турајлић је 2020. године позвана у чланство Америчке филмске академије (Оскар).

ScenesFromTheLabudovicReels_diptych_posters.jpg
промо

Подели вест