Speleonaut- fotografija iz filma.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА: „Спелеонаут / Под каменим небом” Соње Благојевић Ђекић биће приказан у Дому омладине Београда

13.03.2023.

БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА: „Спелеонаут / Под каменим небом” Соње Благојевић Ђекић биће приказан у Дому омладине Београда
Величина слова

Пројекција и разговор о документарном филму „Спелеонаут / Под каменим небом” Соње Благојевић Ђекић биће одржани у Дому омладине Београда, у сали Американа, 15 марта од 20 часова. Улаз је слободан.

Где се одржава

Дом омладине Београда


Када се одржава

15. март у 20 часова


У време освајања Месеца у лето 1969. године, тридесетчетворогодишњи Милутин Вељковић креће на југоисток Србије, са намером да проведе 15 месеци у дивљој, неуређеној пећини Самар, дугачкој око два километра. Милутина није занимало само да потуче рекорд у поџемном самовању, већ и да продре у васиону дубине. Овај изузетан подвиг најпре откривамо споља – кроз серију портрета занимљивих ликова, свих у вези са главним јунаком. Неочекивано, улазимо у поџемни свет. Мноштво одломака из Милутиновог опсежног пећинског дневника оживљава – од свакодневних послова као што су припрема кафе и прикупљање инсеката, до драматичних збивања: вађење сопственог зуба, чежња за женом, борба са поплавом и халуцинацијама. Повезујући се са прадавним прецима, али и истражујући даљине космоса у дезинтегрисаном времену и простору пећине, Спелеонаут искушава људске способности и трага за сврхом.

Ово синематично сведочанство о сударима свемира и човека, спољашњег и унутрашњег – филм о подвигу који је померио границе сазнања о човеку, премијерно је приказан у главном програму Фестивала ауторског филма 2018. године, и награђен наградом за најбољи дугометражни документарни филм и најбољу монтажу на Мартовском фестивалу 2021. године.

Модераторка прогрма је продуценткиња Јована Николић.

Подели вест