PLAKAT ГУСАР ФИНАЛ.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ОБЕЛЕЖАВА ЈУБИЛЕЈ: Премијера представе „Гусар/Le Corsaire“ у част стогодишњице Балета

14.03.2023.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ОБЕЛЕЖАВА ЈУБИЛЕЈ: Премијера представе „Гусар/Le Corsaire“ у част стогодишњице Балета
Величина слова

Jубилеј стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду биће обележен 19. марта (19,30) на Великој сцени премијерним извођењем представе „Гусар/Le Corsaire“.

Где се одржава

Народно позориште


Када се одржава

19. март


Балет „Гусар/Le Corsaire“, који ће на нашој сцени први пут бити изведен у интегралној верзијиприпада опусу старих, грандиозних балетских продукција 19. века и управо због те чињенице представља значајан и велики подухват Балета Народног позоришта.  „Одлучила сам се за овај наслов из класичног репертоара јер тај балет није до сада извођен код нас што доприноси ексклузивности у свечаном обележавању нашег јубилеја. У овој представи, која обилује атрактивним солистичким и ансамбл деоницама, учествује велики број протагониста. Желела сам да се наш балет представи у пуном саставу и покаже своју монументалност и квалитет. Kроз рад на овој представи ће се потврдити наши афирмисани играчи, а они млађи ће имати прилику да напредују и развијају своје таленте. Надам се да ће ова представа дуго живети на радост свих поклоника балетске уметности“, каже уметничка директорка Балета Народног позоришта у Београду Ана Павловић..

Наша верзија овог балетског спектакла, у кореографији Бахрама Јулдашева, на музику Адолфа Адама и групе композитора, биће урађена према поставкама М. Петипа и П. Гусева. 

Публика ће имати прилику да ужива у романтичној причи о љубави и страсти протканој интригама са оријента, уз обиље атрактивних сцена и егзотичних мотива и учешће комплетног ансамбла Балета и Оркестар Народног позоришта. Раскошни костими Катарине Грчић Николић и грандиозна сценографија Олге Ђурђевић додатно ће оплеменити ову бајковиту балетску причу која ће бити изведена под диригентском управом Ане Зоране Брајовић. 

Балет Народног позоришта у Београду, пре једног столећа, 1923. године, приредио је прво целовечерње извођење две кореографске једночинке – „Шехерезада“ и „Силфиде“.  Овом премијером зНароно позориште  започиње обележавање јубилеја стогодишњице нашег Балета који ће у следећих годину дана бити прожет бројним догађајима (премијерама, ретроспективним  изложбама, едукативним програмима и разним другим активностима).

Подели вест