Avanture karikature-1.jpg
Вера Влајић и Мирослав Љ. Јелић

Вера Влајић и Мирослав Љ. Јелић

Филмски и позоришни програм

ПРЕКО 70 ГОДИНА ДЕЛИЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ДРЖАВНИ, ЕКОНОМСКИ И КУЛТУРНИ ПРОСТОР НАРОДА: Светска премијера филма Вере Влајић

23.03.2023.

ПРЕКО 70 ГОДИНА ДЕЛИЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ДРЖАВНИ, ЕКОНОМСКИ И КУЛТУРНИ ПРОСТОР НАРОДА: Светска премијера филма Вере Влајић
Величина слова

У оквиру ревијалног програма Мартовског фестивала, 30. марта од 19 часова у Великој сали Дома омладине Београда биће одржана светска премијера анимираног филма „Авантуре карикатуре“ (2023. / 76’ / Србија, Северна Македонија ), по сценарију и у режији наше истакнуте филмске ауторке и аниматорке, Вере Влајић.

Где се одржава

Дом омладине Београд


Када се одржава

30. март у 19 часова


Ако прихватимо тумачење да је „карикатура“ смешан опис или цртеж неког лица или догађаја, а „авантура“ смео и ризичан подухват, пустоловина; онда назив филма пружа много простора за тумачење зашто „Авантуре карикатуре“. Интерпретацијом историјских догађаја од средине XIX па до почетка XXI века, језиком анимираног филма, његовом ликовном повезаношћу са карикатуром, овај филм придаје посебан значај личностима које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре као уметности за српску културу. Он укључује и ауторе који су преко 70 година делили заједнички државни, економски и културни простор народа у држави која се звала Југославија.

Avanture karikature-3.jpg
Вера Влајић и Мирослав Љ. Јелић

Широка примена и популарност карикатуре има упориште у њеној суштини, да кроз један цртеж или неколико цртежа, непосредно тумачи, одређене идеје и ситуације. Њена друштвена ангажованост у интерпретирању актуелних догађаја, или преношење одређених филозофских мисли, на сатиричан, пародичан, метафоричан, подругљив начин, имала је увек један циљ да насмеје оног коме је упућена, а то је читалац новина, било да су оне дневне или периодичне, или часописи специјализовани за неговање смеха и хумора.

Цртежи у филму су базирани на оригиналима карикатура Вере Влајић и Мирослава Љ. Јелића, који потписује и анимацију, лејаут и композитинг слике. Монтажерка је Јелена Ђокић, онлајн монтажер Ненад Поповић, а композитор и дизајнер звука Александар Сребрић. Наратори у филму „Авантуре карикатуре“ су познати драмски уметници Горица Поповић и Милан Цаци Михаиловић, док је сарадник на нараторском тексту био Радивоје Лале Бојичић. Продуценти овог остварења, које је настало у копродукцији кућа Мовие Друм Београд и Цинема Футура Скопје, су Андреј Јаневски и Иван Унковски.

Avanture karikature-2.jpg
Вера Влајић и Мирослав Љ. Јелић

Подели вест