KAYMAK 3 ©Ulrik Boel Bentzen, DFF .jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ДОБИТНИК ЗЛАТНОГ ЛАВА ШОКИРА ПРИЧОМ О БОГАТИМА И СИРОМАШНИМА: „Кајмак“ Милча Манчевског од 27. априла у биоскопима у Београду и широм Србије

25.04.2023.

ДОБИТНИК ЗЛАТНОГ ЛАВА ШОКИРА ПРИЧОМ О БОГАТИМА И СИРОМАШНИМА: „Кајмак“ Милча Манчевског од 27. априла у биоскопима у Београду и широм Србије
Величина слова

Нови филм Милча Манчевског „Кајмак“ почиње од 27. априла своју редовну биоскопску дистрибуцију у биоскопима у Београду и широм Србије.

Нови филм Милча Манчевског „Кајмак“ почиње од 27. априла своју редовну биоскопску дистрибуцију у биоскопима у Београду и широм Србије.Добитник Златног лава и номиновани за Оскара Милчо Манчевски биоскопској публици се враћа с још једним филмом којим провоцира и шокира. Пројекције филма „Кајмак“ биће одржане у Дворани Културног центра Београда, као и у биоскопима Cineplexx Ушће, Публика ће ово остварење имати прилику ускоро да погледа и у другим градовима Србије и региона.

Милчо Манчевски редитељ филма је о „Кајмаку“ рекао да је у питању једна безобразна прича о богатима и сиромашнима, и нагласио:

„Знајући да је сваки филм политички филм, хтео сам да испричам љубавну причу за одрасле. Живот је пребогат, препун могућности, људи воле на превише различитих начина да бисмо прихватили лицемерну бајку о момку који је упознао девојку, момку који је изгубио девојку, момку који је добио девојку, а затим су живели срећно до краја живота (у мисионарском положају). Ко одлучује шта је исправно, а што погрешно? Што је нормално? Је ли то друштво, породица, појединац? „Прогресивни“ Запад или „примитивни“ Исток?”

„Кајмак“ прича причу два љубавна троугла у једном комшилуку. Филм је смештен у модерно Скопље и то на месту где се нова стаклена зграда издигла поред мале, трошне куће и на тај начин бесрамно приближила два различита света. У новој згради живи богати брачни пар без деце који смисле (и плате) свој начин да прошире породицу. У старој, маленој кући, живи други брачни пар, наизглед без љубави. И једне и друге пут води до треће особе.

Изванредну глумачку поделу чине Сара Климоска (добитница награде Европска звезда у успону у Берлину 2021), Камка Точиновски, Александар Микић, Симона Спировска, Ана Стојановска, Филип Трајковић. Публика овогодишњег 51. ФЕСТ-а је препознала лепоту њихове игре и наградила их је дирљиво изузетно дугим аплаузом.

Светска премијера филма одржана је на Међународном филмском фестивалу у Токију. На премијери у Македонији филм је дочекан овацијама и имао рекордно приказивање у 30 градова. Филм ће током 2023. године бити приказан у 40 земаља.

Милчо Манчевски режирао је седам играних филмова (Пре кише, Прашина, Сенке, Мајке, Бикини Моон, Врба и Кајмак), 50 кратких филмова и епизоду серије Жица. Освојио је преко 50 међународних награда (Златни лав у Венецији, номинација за Осцара, Индепендент Спирит, ФИПРЕСЦИ, Сребрна палма у Валенцији, Раинданце…). New York Times уврстио је „Пре кише“ на листу 1000 најбољих филмова икада снимљених. Часопис Rolling Stone уврстио је његов спот за Аррестед Девелопмент'с Теннессее на листу 100 најбољих музичких видеа свих времена. Његови филмови су део наставног плана и програма на бројним универзитетима. Уз свој редитељски рад, објављивао је и прозу, есеје, као и три књиге фотографија.

Трејлер филма можете погледати овде:

Подели вест