Varan 23 NS.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

НАУЧИТЕ КАКО ДА ПОСТАНЕТЕ НЕЗАВИСАН ФИЛМСКИ АУТОР: Отворен конкурс за радионицу документарног филма

08.05.2023.

НАУЧИТЕ КАКО ДА ПОСТАНЕТЕ НЕЗАВИСАН ФИЛМСКИ АУТОР: Отворен конкурс за радионицу документарног филма
Величина слова

Varan Balkan & Ateliers Varan Paris, Институт за развој публике Нови Сад и Дом омладине Београда, позивају све заинтересоване кандидате да се до 15. маја 2023. пријаве на „Варан Балкан - Нови Сад 2023". радионицу документарног филма.

Када се одржава

9. јул


Радионица ће бити одржана од 22. маја до 9. јула 2023. у Новом Саду у просторијама Института за развој публике (Салон у Радничкој), Радничка 27 и Академије уметности у Новом Саду, Косовска 33. 

За учешће у радионици могу се пријавити држављани следећих земаља: Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Хрватска и Албанија, старији од 18 година који желе да стекну почетно искуство у снимању документараца и свега што то подразумева, као и они који желе да обнове или преиспитају свој рад и приступ снимању документараца. Познавање технике снимања филма није неопходно. Радни језици радионице: енглески, француски и локални. Обавезно је познавање енглеског језика. Радионица је бесплатна, све трошкове покривају партнери овог пројекта.

За учешће ће бити одабрано 10 полазника, који ће током трајања ове интензивне радионице савладати основе снимања документарног филма и начинити прве кораке ка томе да постану независни филмски аутори. Након упознавања са техничким аспектима снимања филма, анализе референтних филмских остварења, налажења локација и писања сценарија, сваки учесник ће започети снимање сопственог кратког документарца на исту тему. Монтажа (уз асистенцију професионалних монтажера) ће омогућити увид у важан однос који постоји између аутора и монтажера.
Више информација о пријављивању и селекцији кандидата доступно је на сајту Дома омладине Београда.
Подршка у реализацији радионице: Филмски центар Србије, Institut français de Serbie, Министарство културе Републике Србије, Град Београд, Град Нови Сад, Центар за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске, Филмски центар Црне Горе, Агенција за филм Северне Македоније, Академија уметности у Новом Саду.

Подели вест