Španski metar Promo 02.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ДИРЉИВЕ, ЕМОТИВНЕ, УЗБУДЉИВЕ И ОДАБРАНЕ ФИЛМСКЕ ПРИЧЕ НА ПРОГРАМУ ШПАНСКОГ МЕТРА: Почиње јубиларни фестивла најбољих филмова на шпанском језику

12.05.2023.

ДИРЉИВЕ, ЕМОТИВНЕ, УЗБУДЉИВЕ И ОДАБРАНЕ ФИЛМСКЕ ПРИЧЕ НА ПРОГРАМУ ШПАНСКОГ МЕТРА: Почиње јубиларни фестивла најбољих филмова на шпанском језику
Величина слова

Јубиларно, петнаесто по реду издање Шпанског метра, фестивала најбољих филмова на шпанском језику, биће одржано од 24. маја до 1. јуна у Београду.

Где се одржава

ДКЦБ


Институт Сервантес у Београду и овог пролећа потрудио се да домаћој публици представи неке од најзанимљивијих филмова који нам долазе из Шпаније, али и бројних других хиспанских земаља. Фестивал ће бити свечано отворен 24. маја у Дворани Културног центра Београда српском премијером филма „Волонтерка“ редитељке Нели Регере, са изванредном Кармен Маћи у главној улози.

Главни програм „Савремени филм“ ове године чини девет остварења из Шпаније, Аргентине, Чилеа, Мексика и Перуа. Дирљиве, емотивне, узбудљиве и неретко духовите, одабране филмске приче преиспитују бројне изазове које носи наша свакодневица. Неке ће публику подстаћи на сате и сате размишљања, остављајући за собом бројна отворена питања, док ће неке на суптилан начин понудити и сасвим конкретне одговоре и савете.

У оквиру овог циклуса у ДКЦ-у ће бити приказани филмови: „Хулијусов свет“, „Изгубљено време“, „Кућа међу кактусима“, „Мама, не (по)везуј се“, „Приче за непричање“, „Украдени идентитет“, „Волонтерка“, „Врх“ и „Заврти се“.

Петнаесто издање Шпанског метра није могло да прође без „Женског угла“, једне од традиционално омиљених програмских линија која за циљ има промоцију женских кинематографских остварења. Овог пута, под насловом „Имагинаријуми неспокоја“, циклус чине четири дугометражна и три краткометражна филма, који савршено одражавају карактер и таленат ауторки, као и квалитет шпанског филма који потписују жене.

„Женски угао“ донеће публици ДКЦ-а следеће наслове: „Африка 815“, „Црвено злато“, „Филмофилке“, „Глува“, „Крљушт“, „Мами“ и „Пут у собу једне мајке“. И овог пута страствени филмофили имаће прилику да у оквиру Шпанског метра погледају неке од класика шпанске кинематографије у Југословенској кинотеци. Тако ће на великом платну од 30.
маја до 1. јуна бити одржан програмски циклус „Карлос Саура: Почасна награда Гоја“. Култни редитељ, један од најзанчајнијих шпанских филмских аутора свих времена, овогодишњи је добитник почасног признања шпанске Академије за филм. Нажалост, преминуо је дан уочи саме доделе која је одржана 11. фебруара.

За ову прилику, одабрани су неки од најпрепознатљивијих Сауриних радова који на најбољи начин дочаравају његов квалитет и разноликост у раду: „Гоја у Бордоу“, „Иберија“, „Крвава свадба“ и „Лов“.

Подели вест