URNEBESNA plakat.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

НАЈПОЗНАТИЈИ СПОЈ УРНЕБЕСНОГ И ТРАГИЧНОГ: Премијера „Урнебесне трагедије“ у режији Јагоша Марковића у Народном позоришту

15.05.2023.

НАЈПОЗНАТИЈИ СПОЈ УРНЕБЕСНОГ И ТРАГИЧНОГ: Премијера „Урнебесне трагедије“ у режији Јагоша Марковића у Народном позоришту
Величина слова

Представа „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, у адаптацији и режији Јагоша Марковића, биће премијерно изведена 15. маја у 19,30 часова на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Где се одржава

Народно позориште


Када се одржава

15. мај


Kовачевић у овом комаду, праизведеном 1991. године, преиспитује породичне и личне трагедије, мале и велике катастрофе које се дешавају у наоко обичним људским животима. „То је, у основи, и данас, као и тада кад сам је писао, прича о деструкцији у једној породици. Постоји дефиниција, у коју дубоко верујем, да је породица нешто што је епицентар нашег живота и један од најзначајнијих чинилаца у нашем постојању. Наша деца се уче на постулатима односа у оквиру породице. Породица је најбитнија и најважнија школа у животу једног човека. У каквој породици одрасте, такав ће бити човек. Kомад се, између осталог, бави и питањем потраге за изгубљеним идентитетом, порекла, кривице..., каже Душан Kовачевић. 

Редитељ Марковић истиче да је Kовачевић успео да „скроји” нешто што он, према сопственом признању, нигде није срео - спојио је урнебесно и трагично. „Веома волим овај комад; густ је. Обиље је у питању, и тема и препознавања. Оно што фасцинира, и код њега и код нас, то је што увек нађемо излаз и преживимо. Резилијентност нам је велика. То поштујем. У фокусу представе је породица. Јер, она је свет у малом. И ту вам је и друштво и појединац и све генерације и сва времена. Kроз њу се све прелама“, сматра Јагош Марковић. 

Редитељ Марковић потписује и избор музике, драматург је Молина Удовички Фотез, визуелни идентитет представе креирали су сценограф Матија Вучићевић и костимограф Бојана Никитовић, док је Љиљана Мркић Поповић обликовала сценски говор. Живописну галерију ликова дочараће Николина Фригановић (Ружа), Жељко Еркић (Милан), Петар Васиљевић (Невен), Нела Михаиловић (Јулка), Александар Вучковић (Kоста), Сандра Бугарски (Рајна), Бранко Видаковић (Василије), Љубиша Савановић (Доктор) и Марија Недељков (Милиционерка). 

Подели вест