image002 (5).jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

XXIII МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА: Платформа која доноси филмове високих продукцијских вредности

22.05.2023.

XXIII МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА: Платформа која доноси филмове високих продукцијских вредности
Величина слова

У понедељак 22. маја у 18:30 часова, у Народном музеју Србије свечано ће бити отворена XXIII Међународна смотра археолошког филма, коју Народни музеј Србије реализује у сарадњи са Хеленском фондацијом за културу, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Руским географским друштвом и Културним центром исламске Републике Ирана.

Где се одржава

Народни музеј


Када се одржава

27. мај


Почасни гост овогодишње Смотре је Република Грчка – Хеленска фондација за културу, чији филмови „Повраћај изгубљеног“ и „Дванаест деценија открића“ отварају овогодишњу смотру. На свечаном отварању смотре наступиће хор Хеленске фондације за културу “Хеленофонија“, под диригентском палицом Нефели Папоутсаки. У програм су ове године уврштена 22 филма из 6 земаља – Грчке (2), Италије (4) Шпаније (3), Русије (2), Ирана (2), и Србије (9).

Као и претходних година одабрани филмови се одликују високим продукцијским вредностима, разноликошћу приступа и атрактивним видовима интерпретације културне баштине, омогућавајући тако свим заинтересованима, заљубљеницима у древне цивилизације, ишчезле културе и заборављене народе да другачије сагледају драгоцене споменике светске баштине.

Међународна смотра археолошког филма у Народном музеју по први пут је, у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, реализована 1998. године. Од самог почетка Смотра је замишљена као ревија најновијих филмских остварења документарногархеолошког филма, а посебан куриозитет представља чињеница да је Београд један од ретких европских градова чија културна јавност, из године у годину, има прилику да се сусретне са најквалитетнијим филмским остварењима захваљујући којима упознајемо различите сегменте јединствене и непроцењиве светске културне баштине.

Смотра ће трајати од 22 – 27. маја 2023. у Народном музеју Србије. Филмске пројекције ће током трајања смотре почињати сваког дана у 19.00 часова у Народном музеју Србије.

Подели вест