Festival francuskog filma 2023_vizual.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА ДОНОСИ НАЈБОЉА ОСТВАРЕЊА СА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА: Реномирани француски глумци и редитељи у Београду током јуна

01.06.2023.

ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА ДОНОСИ НАЈБОЉА ОСТВАРЕЊА СА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА: Реномирани француски глумци и редитељи у Београду током јуна
Величина слова

Фестивал француског филма биће одржан од 14. до 18. јуна на неколико локација у Београду, Новом Саду и Нишу.

Где се одржава

Београд


Када се одржава

18. јун


На овогодишњем петом, јубиларном издању публика ће имати прилику да погледа најновија остварења из Француске, од којих више њих припадају овогодишњој селекцији Канског фестивала, једног од најзначајнијих филмских сусрета у свету. 

Станислас Пјер, директор Француског института у Србији и саветник за сарадњу и културу при Амбасади Француске је поводом новог издања ове манифестације рекао: „Фестивал, чији су оснивачи Француски институт у Србији и дистрибутерска кућа МегаЦом Филм за циљ има да на једном месту, изван великих фестивала, београђанима пружи прилику да погледају најбоље што Француска има да понуди у области филма, као и гостовања реномираних француских глумаца и редитеља. Фестивал је за кратко време успео да се наметне као значајна филмска манифестација и од прошле године смо постали културна манифестација од значаја општине Стари Град, на шта смо веома поносни“. 

Пројекције ће бити одржане на обалама река Сава и Дунав (Косанчићевом венцу, Силосима и на платоу између две куле на Ушћу). Француски филмови гледаће се и у биоскопским салама у Нишу и Новом Саду (у биоскопу Вилинград и у Културном центру Новог Сада). Приказивањем филмова на Косанчићевом венцу уједно ће бити отворена и манифестација Староградско лето у организацији општине Стари град. 

Фестивал сваке године бира кума или куму који својим репутацијом подржавају фестивал. Кум овогодишњег издања је редитељ Срдан Голубовић, награђивани аутор чији филмови су остварени у копродукцији са Француском.

Подели вест