PREDAVANJE 01 U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

КОМПЈУТЕРСКЕ ИГРИЦЕ, ВИРТУЕЛНИ КАРАКТЕРИ И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: Почиње циклус предавања у Дому омладине

07.02.2024.

КОМПЈУТЕРСКЕ ИГРИЦЕ, ВИРТУЕЛНИ КАРАКТЕРИ И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: Почиње циклус предавања у Дому омладине
Величина слова

Дом омладине Београда од фебруара 2024. покреће серију предавања "У ПОТРАЗИ ЗА ГРАНИЦАМА ДОКУМЕНТАРНОГ" о темама везаним за актуелну светску продукцију документарних филмова

Где се одржава

Дом омладине Београда


Када се одржава

29. фебруар


Предавања су фокусирана на феномене и најновије тенденције у оквиру ове филмске врсте која је доживела велику афирмацију током последњих 15 година, а сада доживљава унутрашњу трансформацију, кроз активности аутора који истражују границе документарног израза: медијске, технолошке, моралне, жанровске, али и границе између фикције и стварности, објекта и субјекта. Проблематика друштва спектакла ((Society of Spectacle) коју тако тачно поентира 1967. француски филозоф и филмски аутор Ги Дебор, и данас је актуелна, можда и више него што је то био случај пре 50 година. Пратећи ове тенденције покушавамо да мотивишемо младе садашње и будуће актере дигиталног света слика да са радозналошћу гледају и истражују свет око себе, а можда и да покушају да га промене. Спектакл није збирка слика, већ друштвени однос међу људима, посредован сликама. (Ги Дебор)

Предавач ће бити Владимир Шојат, филмски монтажер и продуцент, видео уметник. Он ће током 2024. године одржати серију од 8 предавања о најновијим феноменима светске кинематографије који се односе према новим технологијама, друштвеним мрежама, вештачкој интелигенцији, питањима резолуције филмске слике, новим форматима и филмским жанровима. Предавања су пропраћена примерима из најновије продукције, инсертима и целим филмовима из периода од последњих пет година. Предавања су мотивационог типа, циљ им је да подстакну младе филмске ентузијасте и ауторе почетнике, студенте филма и уметности, али и друге заинтересоване да артикулишу своје идеје уз информације о најновијим трендовима. Предавања се понекад дотичу и теорије медија да би објаснила друштвене и филмске феномене али нису претежно теоријска; намењена су публици између 18 и 25 година, свима онима који користе нове технологије, друштвене мреже али и преиспитују њихове могућности и ограничења.

Прво предавање, под називом КОМПЈУТЕРСКЕ ИГРИЦЕ, ВИРТУЕЛНИ КАРАКТЕРИ И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ", биће одржано у среду, 7. фебруара са почетком у 18 часова у Клубу Дома омладине Београда. Улаз је слободан.

Подели вест