Kinoteka_Branko_Vucicevic_retrospektiva-h.png
промо

промо

Филмски и позоришни програм

КИНОТЕКА ОБЕЛЕЖАВА ЈУБИЛЕЈ ВЕЛИКОГ СИНЕАСТЕ: Седам филмова за које је Вучићевић био сценариста биће приказани у овом серијалу

08.02.2024.

КИНОТЕКА ОБЕЛЕЖАВА ЈУБИЛЕЈ ВЕЛИКОГ СИНЕАСТЕ: Седам филмова за које је Вучићевић био сценариста биће приказани у овом серијалу
Величина слова

Југословенска кинотека ће обележити 90 година од рођења познатог синеасте Бранка Вучићевића (1934 - 2016), који је био сценариста, филмски критичар и аутор, као и преводилац, публициста, актер и познавалац модернизма и уметничке авангарде 20. века.

Када се одржава

11. фебруар


Од 8. до 11. фебруара у сали „Макавејев“ биће приказано седам филмова за које је Вучићевић био сценариста или косценариста. Програм отвара разговор о његовом делу и свестраној личности с редитељем Желимиром Жилником и историчарем уметности Браниславом Димитријевићем. 

Након разговора следи чувени филм „Рани радови“ (1969), добитник Златног медведа на фестивалу у Берлину, за који сценарио потписују Вучичевић и Жилник. Вучићевић је често сарађивао с великим редитељем Душаном Макавејовом, па су тако у ретроспективу уврштени „Невиност без заштите“ (1968), „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ (1967) и шведско-британска копродукција „Монтенегро“ (1981).

Свој изузетни таленат и инвенцију Вучићевић је делио и са ствараоцима из других средина некадашње Југославије. За овај програм одабрани су филмови „Улога моје породице у свјетској револуцији“ (1971) босанског редитеља Бахрудина Бате Ченгића и „Сплав медузе“ (1980) словеначког аутора Карпа Аћимовића.


Последњег дана ретроспективе биће приказан телевизијски филм „Шумановић – комедија уметника“ (1987), у режији
Бранимира Димитријевића и Бориса Миљковића.

Подели вест