Jorgovani 04 - Copy.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

52. ФЕСТ ДОНОСИ ОСТВАРЕЊА ДОМАЋИХ РЕДИТЕЉА МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Три филма биће премијерно приказана у такмичарском програму

09.02.2024.

52. ФЕСТ ДОНОСИ ОСТВАРЕЊА ДОМАЋИХ РЕДИТЕЉА МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Три филма биће премијерно приказана у такмичарском програму
Величина слова

У оквиру 52. ФЕСТ-а, који траје од 23. фебруара до 3. марта, београдској публици представиће се домаћи редитељи млађе генерације чија ће нова остварења премијерно бити приказана на нашем фестивалу, од тога су три филма у такмичарском програм ФЕСТ-а.

Када се одржава

3. март


“Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића (24. 02.), “Јорговани” Синише Цветића (27. 02.) и “За данас толико” Марка Ђорђевића (01. 03.) су домаћи филмови које ће публика на ФЕСТУ имати прилике да види.  

Стари ФЕСТ-ов знанац Младен Ђорђевић, чије смо филмове 2005 (“Made In Serbia”) и 2020 (“Сумрак у бечком хаустору”) гледали на овом фестивалу, сада се враћа копродукцијом “Радничка класа иде у пакао” коју потписују Србија, Грчка, Бугарска, Црна Гора, Хрватска и Румунија.

Ђорђевић је режисер и сценариста мрачне драме о групи бивших радника која након сшто су у пожару и сумњивој приватизацији изгубили своје близжње, посао и достојанство, у борби за правду прибегава натприродном.

Улоге тумече: Тамара Крцуновић, Леон Лучев, Момо Пићурић, Иван Ђорђевић, Лидија Кордић, Мирсад Тука, Сзилвиа Кризсан, Оливера Викторовић, Томислав Трифуновић, Добрила Стојнић…

Према оцени критике Ђорђевић и новим филмом остаје веран свом дубоко маштовитом и мрачан стилу. 

После неколико кратких филмова који су приказивани и награђивани на фестивалима, Синиша Цветић на ФЕСТ-у представља свој други целовечерњи филм “Јорговани” који осликава лице и наличје филмске и ТВ индустрије у Србији данас.

Главни јунаци “Јоргована” су Катарина и Игор, глумци који су заједно и на екрану и ван њега. Занесени севањем блицева и оглувели од аплауза, они се, иако нераздвојни, дуго нису ни чули ни видели, све до доделе награда за најбољу серију године. На фешти где ће се окупити цела екипа, постаће јасно да су њихови животи већа мелодрама од оне коју су снимали.

Сценарио је написао Давид Јаковљевић, а улоге су одиграли: Слобода Мићаловић, Иван Босиљчић, Гордан Кичић, Мима Караџић, Исидора Јанковић, Јован Јовановић, Јана Бјелица, Небојша Дугалић, Павле Чемерикић, Ненад Окановић, Вахид Џанковић, Петар Васиљевић… 

Вишестуко награђивани редитељ за дебитантски играни филм “Мој јутарњи смех” (2019) Марко Ђорђевић на 52. ФЕСТ доноси остварење “За данас толико”.

У филму чију режију и сценарио потписује Марко Ђорђевић, играју: Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола Ракочевић, Горан Богдан, Миона Пејаковић, …

Филм приказује како спремањем омиљених му колача – чупаваца, Шаренци успевају да намаме најстаријег брата да дође кући. Време као да престаје да постоји и почиње бајка о срећним људима. Наизглед обични летњи дани постају необични. Заљубљени у живот, они уздижу реалност изнад тла, растерујући тамне облаке ведрином.

Подели вест