shutterstock_169841813 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Филмски и позоришни програм

ЕВРОПСКА УНИЈА ПОДРЖАВА СРПСКУ КИНЕМАТОГРАФИЈУ: ЕУ и ФЕСТ додељују Награду публике за најбољи европски филм

28.02.2024.

ЕВРОПСКА УНИЈА ПОДРЖАВА СРПСКУ КИНЕМАТОГРАФИЈУ: ЕУ и ФЕСТ додељују Награду публике за најбољи европски филм
Величина слова

Делегација Европске уније подржава овогодишњи 52. ФЕСТ на којем се налази 12 остварења европских аутора у такмичарском програму.

Гледаоци ће и ове године моћи да гласају за најбољи европски филм, који ће добити награду публике. Победник ће бити проглашен последњег дана фестивала. Након пројекције, публика може да оцени филм и на тај начин изгласа победника.

Филмови Главног такмичарског програма премијерно се приказују у МТС Дворани и Дворани културног центра Београда, а ове године чак три српска филма такмиче се за „Београдског победника”, као и две мањинске српске копродукције. Такмиче се и филмови аутора који су већ награђивани на Фесту.

Европска унија са поносом подржава српску кинематографију. Филмови из Србије су значајан део европске филмске индустрије и заједничког европског културног простора. У периоду од 2021. до 2023. године, у оквиру програма „Креативна Европа”, укупно 161 организација из Србије је учествовала у 175 пројеката овог програма. У оквиру новог конкурса „Култура покреће Европу” додељено је 30 индивидуалних грантова за уметнике и професионалце у култури из наше земље. Укупна финансијска подршка за овај период из фонда „Креативна Европа” износи 11,5 милиона евра. У оквиру потпрограма „Медиа” подржано је 67 организација и 75 пројеката у укупном износу од скоро 5,5 милиона евра, а у оквиру потпрограма „Култура” сто пројеката које су поднеле 94 организације у укупном износу од шест милиона евра.

Подели вест