1532f0778383b7ebe5e8d772ce94457e_7401772253.jpeg
Фест

Фест

Филмски и позоришни програм

НАГРАЂЕН ЈЕДАН ОД НАЈИСТАКНУТИЈИХ ФИЛМСКИХ СТВАРАЛАЦА СВЕТСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ: Иранском редитељу Фархадију додељен „Београдски победник”

01.03.2024.

НАГРАЂЕН ЈЕДАН ОД НАЈИСТАКНУТИЈИХ ФИЛМСКИХ СТВАРАЛАЦА СВЕТСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ: Иранском редитељу Фархадију додељен „Београдски победник”
Величина слова

Пред Фестовом публиком у пуној МТС Дворани синоћ је двоструком оскаровцу Асгару Фархадију уручен „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности. Награду је уручио Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а.

– Хвала на овој награди. За мене је ово велика част. Ово је веома емотивно вече за мене, у овом величанственом биоскопу, пред овом публиком. Памтићу то целог живота. Захваљујем Фесту што ме је позвао – рекао је Фархади примивши награду.

Југослав Пантелић је навео да је ирански редитељ пре доделе награде био у прилици да студентима ФДУ-а одржи мастерклас, али да га очекује и додела награде Златни печат Југословенске кинотеке и приказивање његовог филма „Све о Ели” у Југословенској кинотеци, те дружење с публиком. Упитао га је да ли је свестан да је и код публике у Србији веома омиљен.

– Истина је да сам се срео са многим студентима и водио веома квалитетне разговоре с њима. С обзиром на њихов таленат, мислим да филм у овом региону има светлу будућност и да ћемо у будућности гледати квалитетне филмове – навео је Асгар Фархади.

На Пантелићево питање о новом филму, велики редитељ је рекао да је прву руку новог сценарија завршио пре две недеље, да се креће у разраду рукописа и да је реч о његовом првом филму на енглеском језику. Изразио је наду да ће филм можда бити приказан већ на следећем Фесту.

Уметнички директор Феста открио је да Асгар Фархади познаје нашу књижевност, а ирански гост је рекао да је наша предност то што је код нас започело снимање страних копродукција које долазе у Србију, што отвара врата за свеколику сарадњу. После доделе награде, публика је била у прилици да види филм Џонатана Глејзера „Зона интереса” који је Асгар Фархади, будући да га је већ гледао, најтоплије препоручио као сјајан филм. Пре доделе награде публика Феста видела је кратки филм о иранском госту и његовом стваралаштву.

Асгар Фархади сматра се једним од најистакнутијих филмских стваралаца иранске и светске кинематографије 21. века. Према мишљењу критичара, његови сценарији су дубоке социолошке, психолошке и филозофске студије проблема који су универзални у друштву, а његови филмови су стекли признање због фокуса на људску ситуацију и приповедања интимних и изазовних прича о породичним сукобима.
Фото: Фест

Подели вест