71. Martovski festival-uspravno (1).jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

71. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ И КРАТКОМЕТРАЖНОГ ФИЛМА ДОНОСИ ПРИЧЕ О МАЛИМ ЉУДИМА: Један од најстаријих филмских фестивала на свету доноси 98 остварења

05.03.2024.

71. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ И КРАТКОМЕТРАЖНОГ ФИЛМА ДОНОСИ ПРИЧЕ О МАЛИМ ЉУДИМА: Један од најстаријих филмских фестивала на свету доноси 98 остварења
Величина слова

Мартовски фестивал – 71. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд, биће одржан од 26. до 30. марта 2024. године у Дому омладине Београда, који је организатор и извршни продуцент догађаја.

Где се одржава

Дом омладине Београда


Када се одржава

30. март


Један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету, прошле године обележио је 70 година од оснивања, јубилеј какав до сада није имао ниједан филмски фестивал у Србији и некадашњој Југославији. Мартовски фестивал ове године трајаће пет дана и биће у знаку приче о малим људима који су и нашим класицима и савременим ауторима увек били најзахвалнији јунаци, али ће бити речи и о спортским и музичким величинама које су обележиле простор, не само наше земље, него и читавог региона.

На челу Одбора Мартовског фестивала је Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, као председник Одбора, а чланови су: Борис Јовановић, Милена Николић, Ненад Поповић и Драгомир Зупанц. Од 2019. године уметнички директор Мартовског фестивала је Дејан Дабић, филмски критичар и дугогодишњи селектор Фестивала глумачких остварења у Нишу, уредник филмског програма Нишког културног центра.

Мартовски фестивал традиционално представља богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм. Од пре две године у међународном такмичарском програму заступљени су сви родови краткометражног филма.

Селекциона комисија домаћег такмичарског програма радила је у следећем саставу: проф. др Ивана Кроња (филмолог), Саша Радојевић (филмски критичар, редитељ и сценариста), проф. Милан Никодијевић (филмски продуцент, сценариста и редитељ) и мр Сеад Шаботић (редитељ, сценариста, сарадник у настави на Факултету драмских умјетности Цетиње, Црна Гора).

Селекциона комисија међународног такмичарског програма радила је у следећем саставу: Игор М. Тохољ (редитељ, продуцент, оснивач и селектор програма филмских фестивала), Драган Николић (филмски редитељ, сценариста) и Радослав Павковић (редитељ и сценариста).

Пред њима је био тежак задатак, да од скоро 400 пријављених остварења изаберу она која ће ући у званичну такмичарску селекцију. Одабрано је 98 филмова, који ће се такмичити за следеће награде: Гран-При Мартовског фестивала, награде за најбољи филм (по категоријама), струковне награде (за најбољу режију, сценарио, камеру, монтажу, анимацију и дизајн звука/компоновану музику). У такмичарском програму публика у Дому омладине имаће прилику да види чак 80 премијера: светских, регионалних, српских, фестивалских…

Жири 71. Мартовског фестивала, који ће одлучивати о наградама радиће у саставу: Бојан Лабовић, филмски аутор и директор фестивала у Порторожу (Словенија), Бранко Шмит, филмски сценариста и редитељ дугометражних играних и документарних филмова (Хрватска), Василиос Терзопулос, селектор програма „Схорт анд Греен“ на Драма Интернатионал Схорт Филм Фестивалу (Грчка), Оливера Панчић, ауторка документарних филмова и некадашња уредница документарног програма на РТС-у (Србија) и Братислав Златковић, професор на Факултету уметности у Нишу, композитор примењене музике и некадашњи члан групе „Галија“ (Србија).

Поред такмичарског, Мартовски фестивал имаће традиционално и разноврстан ревијални филмски програм подељен у целине „Светска панорама“, „Регионална панорама“ и „Домаћа панорама“, са многим ексклузивним премијерама.

На свечаном отварању биће уручена награда за животно дело Мартовског фестивала и приређена светска премијера дугометражног документарног филма „Сањалице“ редитеља Владимира Петровића, о истоименом женском бенду из Београда, најстаријем те врсте на Балкану, који је био активан средином шездесетих година прошлог века у некадашњој Југославији.

У ревијалном филмском програму публика ће, поред осталог, видети црногорски документарни филм „Шагаргур“ Наташе Нелевић који говори о женском Голом отоку, босанскохерцеговачке документарце: „Хако“ дебитантску режију познатог глумца Јосипа Пејаковића – о Пештерцу који за време Другог светског рата није хтео да подигне руку на своје комшије по цену сопственог страдања и „Последња YУ документа“ Јасмина Дураковића који говори о наслеђу наше модерне уметности уочи распада југословенске федерације; као и филм из Русије „Осећам Боже твоје присуство“ који је режирао Николај Бурљајев, а који говори не само о његовој глумачкој сарадњи са Тарковским, него и о духовним аспектима раних дела једног од највећих редитеља свих времена, Андреја Тарковског.

Као и до сада, планирани су бројни разговори са ауторима и гостима фестивала, стручни програми и трибине за професионалце и студенте, мастер-класови, промоције књига и други пратећи програми.

Као увод у 71. Мартовски фестивал, дан уочи отварања, 25. марта од 20 часова у Великој сали Дома омладине Београда биће одржан концерт „Филмски хитови Зорана Симјановића“, посвећен нашем највећем композитору примењене музике, којем је постхумно додељена награда за животно дело Мартовског фестивала пре три године. Овај концерт Град Београд, Дом омладине Београда и Мартовски фестивал поклањају свим поштоваоцима Зорана Симјановића и његове ванвременске музике, па ће улаз бити слободан.

Улазнице за пројекције на 71. Мартовском фестивалу биће у продаји на Благајни Дома омладине Београда, путем eFinity продајне мреже и онлајн, од 15. марта. Цена улазница су 350 и 500 динара, док студенти филмских академија, као и до сада, уз индекс могу бесплатно да посећују пројекције.

Подели вест