Nato bombardovanje-Grdelička klisura.jpg
ДКСГ промо

ДКСГ промо

Филмски и позоришни програм

ЦИКЛУС ФИЛМОВА ПОВОДОМ 25 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ: Документарци који су на програму снимљени су током и после агресије

20.03.2024.

ЦИКЛУС ФИЛМОВА ПОВОДОМ 25 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ: Документарци који су на програму снимљени су током и после агресије
Величина слова

Поводом 25 година од почетка НАТО бомбардовања Србије, У Малој Сали Дома културе „Студентски град”, 24. и 25. марта од 19 часова, у ДКСГ биће приказан циклус документарних филмова снимљених током и после агресије која је трајала 78 дана.

Где се одржава

ДКСГ, Мала сала


Када се одржава

25. март


НАТО је 24. марта 1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ, да би се касније ваздушни удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара. Коначан број изгубљених живота званично није усаглашен. Незванично се процењује да је погинуло између 1200 и 4000 цивила и да је рањено више од 12.000 лица. Током рата са Косова и Метохије је избегло неколико стотина хиљада Албанаца.

Напади су суспендовани 10. јуна, након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена Резолуција 1244 по којој СР Југославија (Србија) задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом УНМИК-а и КФОР-а. Са војском и полицијом у централну Србију је избегло више од 200.000 косметских Срба и других неалбанаца. Након овог и других ратова током распада Југославије, Србија је постала земља са највећим бројем избеглица и интерно расељених лица у Европи.

Филмови које ће публика у ова два дана бити у прилици да погледа су: „Мали и велики", „Анатомија бола", „Тата, где ћемо спавамо?", „Моја домовина за унутрашњу употребу", „Јел’ бомбардују код вас? - српски акциони", „Трифун бомбаш", „13 година после а где смо данас?" и „После бомби". После пројекција филмова, водиће се разговори са ауторима.

Подели вест